Ilustracija (Foto: AFP)
Ilustracija (Foto: AFP)

Skriveni radar utjecao je na odnose Kine i Japana.


Japan je otkrio kineski radar instaliran na naftnoj platformi u Istočnom kineskom moru.

Tokio strahuje da bi ovo mogao biti signal Pekinga da želi kontrolirati to područje vojnim sredstvima, zbog čega su nakon otkrića podnijeli pritužbu Kini, piše RT.

Japan je zabrinut da radar može biti znak kineskih namjera da svoje platforme u Istočnom kineskom moru koriste kao vojne objekte.

Glasnogovornik japanskog Ministarstva vanjskih poslova priopćio je u nedjelju da je dva dana ranije podnesena prosvjedna nota u kojoj se zahtijeva da Peking objasni svrhu radara.

U subotu je pak Tokio isporučio još jednu prosvjednu notu Pekingu nakon što su plovila kineske obalne straže ispratila oko 230 ribarskih brodova koji su plovili u blizini otoka. Japan taj potez smatra kršenjem suvereniteta.

Na vode koje su bogate rezervama nafte i plina pravo trenutno polažu Kina, Japan i Južna Koreja. Njihovi gospodarski pojasi međusobno se preklapaju, a odnose Kine i Japana komplicira sporna skupina nenaseljenih otočića kojima trenutno upravlja Tokio, a koje okružuju vode koje potencijalno sadrže plin i naftu.

Posljednjih godina Kina je znatno razvila svoju infrastrukturu u Južnom kineskom moru.