Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Kina je u petak izaslanstvu zapadnih diplomata dopustila kratak posjet tibetanskoj prijestolnici kako bi procijenili stanje u Lhasi.


Popuštajući pod međunarodnim pritiskom Kina je dopustila 17-orici diplomata iz Peking dvodnevni posjet u pratnji kineskih dužnosnika nakon što su prije dva tjedna tamo izbili protukineski nemiri. Diplomati su među ostalim iz Sjedinjenih Država, Velike Britanije, Francuske i Australije.

Vezani članci Slika nije dostupna Imala je djetinjstvo ispunjeno užasom i patnjom, a danas je predstavljaju kao ludu k***u Slika nije dostupna VIDEO Prije i nakon potresa: U jednom trenutku mirno jedu u restoranu, u sljedećem - panika

Glasnogovornik State Departmenta Sean McCormack pozdravio je taj potez kao "korak u pravom pravcu" ali je rekao i da to ne može biti "zamjena" za pravo diplomata da putuju u Lhasu i okolne tibetanske regije koje su sada zatvorene za diplomate i novinare.

"Nastavit ćemo ustrajavati na slobodnom i potpunom pristupu pogođenim regijama", rekao je.

Peking je rekao da neće kazniti tibetanske svećenike koji su u četvrtak omeli od vlade organiziran obilazak Lhase za predstavnike medija.

Skupina od 30 svećenika omela je posjet prosvjedujući protiv kineske vlasti i nedostatka sloboda na Tibetu a jedan među njima je vikao "Tibet nije slobodan!".