Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Kina diplomatima dopustila posjet Lhasi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kina je u petak izaslanstvu zapadnih diplomata dopustila kratak posjet tibetanskoj prijestolnici kako bi procijenili stanje u Lhasi.

Popuštajući pod međunarodnim pritiskom Kina je dopustila 17-orici diplomata iz Peking dvodnevni posjet u pratnji kineskih dužnosnika nakon što su prije dva tjedna tamo izbili protukineski nemiri. Diplomati su među ostalim iz Sjedinjenih Država, Velike Britanije, Francuske i Australije.

Pročitajte i ovo Dalaj-lama (Foto: AFP) Stabilno Dalaj-lama hospitaliziran zbog upale pluća Slika nije dostupna Kataklizmički prizori VIDEO Prije i nakon potresa: U jednom trenutku mirno jedu u restoranu, u sljedećem - panika

Glasnogovornik State Departmenta Sean McCormack pozdravio je taj potez kao "korak u pravom pravcu" ali je rekao i da to ne može biti "zamjena" za pravo diplomata da putuju u Lhasu i okolne tibetanske regije koje su sada zatvorene za diplomate i novinare.

"Nastavit ćemo ustrajavati na slobodnom i potpunom pristupu pogođenim regijama", rekao je.

Peking je rekao da neće kazniti tibetanske svećenike koji su u četvrtak omeli od vlade organiziran obilazak Lhase za predstavnike medija.

Skupina od 30 svećenika omela je posjet prosvjedujući protiv kineske vlasti i nedostatka sloboda na Tibetu a jedan među njima je vikao "Tibet nije slobodan!".

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene