Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Kineske Obrambene novine u srijedu su javile o osnutku civilno-vojnog obrambenog sustava u prefekturi Yanbian u pokrajini Jilin.


Kina je angažirala civile za pomoć u osiguranju granice prema Sjevernoj Koreji, objavili su kineski državni mediji, a odluka je donešena nakon što je javljeno da su Sjeverni Korejci ubili dva kineska građanina, što bi moglo zategnuti odnose Sjeverne Koreje i Kine, jedinog velikog saveznika režima u Pjongjangu.

Vezani članci Luka Ploče Luka Ploče dobila mobilni rendgen: Za jedan sat može pregledati i skenirati do 30 kontejnera Dnevni migranti ne mogu zbog gužvi na granici do posla - 6 Što biste učinili da vam ljeti do posla svaki dan treba - nekoliko sati? "Ovo je ludnica, znamo i kasniti na posao..."

Kineske Obrambene novine u srijedu su javile o osnutku civilno-vojnog obrambenog sustava u prefekturi Yanbian u pokrajini Jilin. Yanbian dijeli granicu sa Sjevernom Korejom u dužini od oko 500 kilometara.

'Kina i Sjeverna Koreja zadržat će čuvare na granici', piše list, dodajući: 'Stanje je složeno i oslanjanje na samo jedan dio otežao bi učinkoviti nadzor'.

Kineska je vlada osim toga "osnovala milicijske patrole" koje čuvaju sela u pograničnom području. Po 10 kućanstava u tome području dobit će vlastitu sigurnosnu skupinu, a uvodi se i video nadzor, objavio je list.

Nova enigma iz Sjeverne Koreje - Pa zar i to?!

Kina je prošlog tjedna objavila da je uložila prosvjed Sjevernoj Koreji nakon što je javljeno da je prošlog mjeseca sjevernokorejski vojni dezerter ubio četvero ljudi u pokušaju pljačke na kineskoj granici u gradu Helongu.

Državni su mediji počeli pisati o odnosima sa Sjevernom Korejom, tvrdeći da Kina "ne bi trebala biti previše susretljiva".

Kina je najvažniji diplomatski i gospodarski saveznik Sjeverne Koreje, iako je Sjeverna Koreja trima nuklearnim pokusima i zveckanjem oružja na granici između dviju zemalja u nekoliko navrata stavila na probu strpljenje Kine.

Rijeka Tumen, duga 520 kilometara dijeli Kinu i Sjevernu Koreju i preko nje se bjegunci često prebacuju u Kinu. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook