Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Kina je u ponedjeljak počela popisivanje stanovništva.


Na popisu stanovništva radit će oko 6,5 milijuna dužnosnika i volontera. Tijekom desetodnevnog popisivanja dužnosnici i volonteri posjetit će oko 400 milijuna kućanstava, od gusto naseljenih gradova na istoku, do udaljenih planina Tibeta na zapadu. Odaziv popisivačima je obavezan.

Vezani članci Slika nije dostupna HDZ: Istup SDP-a o izbornom inženjeringom su laži i obmane Slika nije dostupna Pojavili se lažni popisivači: Saznajte kako ih prepoznati!

'Popis stanovništva bit će osnova za politku u području obrazovanja, zdravstva, zapošljavanja i socijalne skrbi', objavilo je glasilo Komunističke partije, people's Daily, u svom uvodniku.

>> 6 i pol milijuna ljudi na opsežnom zadatku popisivanja stanovništva

Popis stanovništva koštat će oko 700 milijuna juana (560 milijuna kuna), a ispitanici će trebati odgovoriti na 18 pitanja, među kojima su pitanja o obrazovanju i etničkim skupinama, javljaju državni mediji. Ukoliko netko odbije odgovarati, popisivači imaju pravo zatražiti pomoć policije.

Rezultati će biti objavljeni u travnju iduće godine. Procjenjuje se da u Kini živi 1,4 milijarde ljudi, odnosno 100 milijuna više nego tijekom popisa prije 10 godina. (Hina)