Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Sjevernokorejski vođa Kim Jong-Il doputovao je u četvrtak u Kinu nakon posjeta Rusiji tijekom kojega se u Sibiru sastao s ruskim predsjednikom Dmitrijem Medvedevom, priopćila je agencija Xinhua.


Kako navodi agencija, riječ je o 'kratkom usputnom posjetu'. Odgovarajući na pitanje AFP-a, kinesko ministarstvo vanjskih poslova nije htjelo reći jesu li na Kimovu programu susreti s kineskim čelnicima ili je 'dragi vođa' tek na proputovanju Kinom na povratku kući.Kim putuje oklopnim vlakom.

Ovo je prvi put nakon svibnja da Kim posjećuje Kinu. Tada je bio rekao kineskom predsjedniku da će njegova zemlja nastaviti nuklearno razoružanje te da želi obnovu pregovora sa šestoricom (Kina, dvije Koreje, SAD, Japan i Rusija) o toj temi.

U prigodi susreta s predsjednikom Medvedevom u vojnoj bazi u Sibiru u srijedu sjevernokorejski čelnik je izjavio da je voljan uvesti moratorij na nuklearne pokuse svoje zemlje, ako se nastave šesterostrani pregovori o nuklearnom programu Pjongjanga.

SAD i Južna Koreja su suzdražno primili taj prijedlog, ocijenivši da ne obećava nikakav napredak. (Hina)

Vezani članci Slika nije dostupna Kim Jong-Il protiv nasljednog prijenosa vlasti? Slika nije dostupna Sjeverna Koreja napokon dopušta mobitele?