Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"ŽALOSNA SIMULACIJA"

Kijev na meti kritika zbog lažiranja smrti ruskog novinara: "Nema opravdanja za režiranje smrti novinara"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dan nakon što su mediji odahnuli doznavši da je kritičar službene Moskve, ruski novinar Arkadij Babčenko živ, u četvrtak su ukrajinske vlasti zasipane pitanjima i kritikama zbog insceniranja lažnog ubojstva.

'Uskrsnuće' ruskog novinara usred brifinga za novinare Ukrajinske službe sigurnosti (SBU) u srijedu, dan nakon što je bilo objavljeno da je likvidiran na pragu svoga stana u Kijevu, oduševilo je njegove kolege i Ukrajince.

Pročitajte i ovo Snimke iz ureda Sve se provjerava VIDEO Procurile snimke ukrajinskog zapovjednika kako se u uredu ljubaka s dvije djevojke Ilustracija Raketni udari Velik ruski napad na Ukrajinu, Poljska digla borbene avione: "Glavni cilj neprijatelja su naši ljudi"

Nadležne službe opravdale su čudnu režiju smrti kao postupak nužan da se spriječe stvarna ubojstva tridesetak drugih osoba, a koje su navodno pripremale ruske tajne službe.

Očekivano, Moskva je osudila "antirusku provokaciju", ali ukrajinsku strategiju kritizirali su i novinari i mediji i organizacije. Međunarodna organizacija Reporteri bez granica osudila je "žalosnu simulaciju" ubojstva ocijenivši da je riječ "o novoj etapi u ratu informacijama" između Kijeva i Moskve.

"Je li baš bilo nužno pribjeći takvoj strategiji? Nema opravdanja za režiranje smrti jednog novinara", kazao je glavni tajnik Reportera Christophe Deloire.

Ta će afera "još više umanjiti ionako mikroskopski nisko povjerenje Ukrajinaca u njihovu vladu i medije", kaže povjesničarka Anne Applebaum za Washington Post.

"Konačno, i druge zemlje uspijevaju uloviti kriminalce i pritom ne moraju izrežirati fiktivnu smrt poznatih osoba i zaviti naciju u crno", kaže Applebaum.

Američki časopis The Atlantic u takvoj inscenaciji vidi samo jačanje atmosfere "bacanja prašine u oči" kakva već vlada u istočnoj Europi i Rusiji gdje dezinformacije slobodno kolaju.

"Dok se Ukrajina želi predstaviti kao odgovorna članica europske zajednice i moli međunarodne donatore da joj pomognu u ratu protiv lažnih vijesti, zbog čega ih sama stvara", pita stručnjak Michael Bociurkiw na kanalu CNN.

Ukrajinci tvrde da se spremalo ubojstvo 30-ak osoba

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov kazao je u četvrtak da je "ta priča, u najmanju ruku, čudna. Nisam siguran da cilj opravdava sredstva", rekao je.

Europska unija odahnula je čuvši da vijest o smrti kritičara Kremlja nije točna, ali čeka "više pojedinosti" da bi izrekla svoje mišljenje.

Sam Babčenko koji je u srijedu pred novinarima otkrio da se operacija pripremala nekoliko tjedana, branio je strategiju SBU-a.

"Želio bih vidjeti sve te visoko moralne ljude da se nađu u takvoj situaciji: neka pokažu da poštuju moralna načela i umru visoko uzdignute glave jer nisu prevarili medije", napisao je na Facebooku.

Savjetnik ministra unutarnjih poslova Anton Geraščenko objasnio je da je takva režija bila potrebna "da se rekonstruira i dokumentira čitav lanac, od plaćenog ubojice do organizatora i nalogodavaca".

Šef SBU-a Vasil Gricak ustvrdio je da je Ukrajinac kojega su "unovačile ruske tajne službe" uhićen, no vlasti nisu objavile njegov identitet.

Taj je muškarac, po riječima SBU-a trebao pripremiti ubojstva tridesetak drugih osoba, uglavnom Rusa koji su u egzilu u Ukrajini.

Arkadij Babčenko napustio je Rusiju u veljači 2017., u strahu za svoj život zbog prijetnji koje su mu upućivane zbog kritiziranja ruske politike u Ukrajini i Siriji. Pisao je o ruskom bombardiranju Sirije, a Rusiju je predstavljao kao agresora u Ukrajini, čime je izazvao osude provladinih političara. Najprije je izbjegao u Češku, pa u Izrael, a zatim se nastanio u Kijevu, gdje vodi televizijsku emisiju.

Lažna vijest o njegovoj smrti objavljena je manje od dvije godine nakon ubojstva rusko-bjeloruskog novinara Pavela Šeremeta, u čije je vozilo bio postavljen eksploziv u središtu Kijeva.

Babčenko koji je oštro kritizirao ulogu Rusije u sukobu između proruskih separatista i ukrajinske vojske s više od 10.000 mrtvih u četiri godine, oglasio se nakon svog uskrsnuća na društvenim mrežama "Obećao sam poživjeti 96 godina plešući na Putinovu grobu (...) Pokušat ću to učiniti". (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene