Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pucnjava, suzavci i šok bombe

U sukobu ranjena sedmorica Srba i četvorica pripadnika KFOR-a

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sedmero Srba ranjeno je u sukobima s KFOR-om na prijelazu Jarinje. Ozlijeđena su i četvorica pripadnika KFOR-a.

Kako javlja Blic, do novog sukoba između KFOR-a i okupljenih građana došlo je oko 13 sati. Jedan od ranjenih je u komi, a drugi je pogođen u vrat i u teškom je stanju.

Pročitajte i ovo Mario Banožić, ministar obrane Nema povlačenja Što je s hrvatskim vojnicima na Kosovu? Banožić otkrio ima li među ozlijeđenima u KFOR-u i Hrvata Neredi na Kosovu Ne staju napetosti Ispred općinske zgrade na Kosovu okupili se Srbi nasuprot vojnicima iz SAD-a, Italije, Poljske: Dodik osudio napad na "goloruki narod"

Navodno je prvi ranjeni koji je primljen u bolnicu pogođen gumenim metkom dok drugi imaju prostrijelne rane. B92 javlja kako su snage KFOR-a osim gumenih i pravih metaka koristili suzavac i šok bombe.

Predstavnik KFOR-a Kai Gudenoge kazao je kako su njemačke vojnike u sastavu međunarodnih snaga Srbi gađali kamenjem te da su, nakon što je jedan vojnik pogođen, vojnici morali ispaliti gumene metke u samoobrani.

Pozivajući se na Gudenogea, prištinski mediji na albanskom jeziku izvješćuju kako je u sukobima ozlijeđeno četiri pripadnika KFOR-a, od kojih jedan teže. Po njegovim riječima, iz pravca gomile okupljenih Srba čuli su se pucnji iz vatrenog oružja no napadač nije identificiran.

'Potpuno neprihvatljivo otvaranje vatre'

Srbijanski ministar za Kosovo Goran Bogdanović u izjavi srbijanskoj agenciji Beta kazao je kako je 'potpuno neprihvatljivo' to što su pripadnici KFOR-a pucali na nenaoružani narod na barikadama. KFOR, kako je rekao, nema pravo pucati na nenaoružane ljude i ugrožavati nečije živote 'radi nečijih osobnih interesa ili interesa nekih skupina iz Prištine'.

Među oporbenim srbijanskim strankama reagirala je Srpska radikalna stranka, koja zahtijeva hitno sazivanje sjednice srbijanskog parlamenta zbog, kako navodi u priopćenju, agresije NATO-a na sjever Kosova kao integralni dio Republike Srbije, a koja se, kako tvrdi ta stranka, provodi posredstvom KFOR-a.

Snage KFOR-a sinoć su uklonile barikade od šljunka na cesti prema graničnom prijelazu Jarinje, no lokalni Srbi nisu se pokolebali te su nedaleko postavili novu barikadu.
 Tako je unatoč KFOR-ovoj akciji putni pravac prema Jarinju i dalje blokiran. Jutros oko 10:30 sati na istom graničnom prijelazu dogodio se još jedan incident. Nakon što su građani kamenjem gađali pripadnike KFOR-a, vojnici su uzvratili suzavcem, piše Blic.

Sukob je okončan nakon što je predsjednik općine Leposavić Branko Ninić pozvao građane da ostanu mirni i da se mirnim putem bore za svoje legitimne zahtjeve. Blic piše kako je KFOR također upotrijebio suzavac i lišio slobode sve one koji su pokušali proći zatvorenim putem. Vojnici su, kako javljaju mediji, oslobodili uhićene nakon višesatnog zadržavanja u bazi KFOR-a.

Američki i njemački pripadnici Kfora, kako izvješćuje srbijanska agencija Beta, uklanjaju barikade što su ih Srbi bili postavili proteklog tjedna, te nikome ne dopuštaju približiti se tome prostoru, a po riječima mještana nitko se i ne smije približiti žici zbog straha da će biti uhićen.

Glasnogovornica europske pravosudne misije EULEX na Kosovu Irina Gudeljević Tanjugu je izjavila kako je riječ o zajedničkoj akciji KFOR-a i EULEX-a. EULEX, istaknula je, podupire akciju KFOR-a i smatra da sve barikade moraju biti uklonjene.

Podsjetimo, kosovski Srbi su nasuli šljunak na put zbog nezadovoljstva jednostranom akcijom prištinskih vlasti i dovođenjem kosovskih carinika i policajaca na prijelaz Jarinje.

KFOR je sinoć uklonio te barikade i postavio bodljikavu žicu kako bi onemogućio prilaz. No, blizu bodljikave žice Srbi su napravili novu barikadu od zemlje i šljunka koja ne blokira cestu prema bazi KFOR-a, ali blokira pravac prema Jarinju.. (Hina/Blic)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene