Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Poruka iz SAD-a

'Ma koliko da je užasavajuće gledati ono što se događa u Kobaniju... morate sagledati cilj'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki državni tajnik John Kerry je neizravno priznao da sprječavanje pada sirijskoga grada Kobanija u ruke džihadista Islamske države (IS) nije američki strateški cilj, a da bi zamisao o tampon zoni trebalo dobro proučiti.

'Ma koliko da je užasavajuće gledati u prijenosu uživo ono što se događa u Kobaniju... morate se malo odmaknuti i sagledati strateški cilj', rekao je John Kerry na zajedničkoj konferenciji za novinare s britanskim ministrom vanjskih poslova Philipom Hammondom.

Pročitajte i ovo Sadiq Khan, novi stari gradonačelnik Londona Povijesni mandat Po treći put sjeo na čelo europske prijestolnice: Pretekao i prethodnika Borisa Johnsona Ilustracija Užarena atmosfera Rusija optužila SAD da žele eskalirati sukob: Sastaje se Vijeće sigurnosti

'Neovisno o krizi u Kobaniju, izvorni ciljevi naših napada su zapovjedni stožeri, infrastruktura. Nastojimo IS-u oduzeti sposobnost ratovanja ne samo u Kobaniju, nego u cijeloj Siriji i u Iraku', rekao je.

Kerry je rekao da očekuje od Turske, koja je zatražila uspostavu zone zabrane leta i tampon zone u Siriji te pojačano djelovanje protiv snaga sirijskog predsjednika Bashara al-Assada, da 'idućih sati ili dana' odluči kakvu ulogu može igrati u borbi protiv IS-a.

Bitka za sirijski grad: Traju žestoke borbe IS-a i Kurda

Francuska je objavila kako podupire zamisao o uspostavi tampon zone između Turske i Sirije, koja bi bila zaštićeno područje za izbjeglice, no i Hammond i Kerry oprezno su reagirali na taj prijedlog.

'Zamisao o tampon zoni je vrijedna razmatranja, treba je vrlo pažljivo proučiti', rekao je Kerry.

Američko ministarstvo obrane je priopćilo da tampon zona nije vojna opcija koja se razmatra u trenucima dok koalicija na čelu sa SAD nastavlja zračne napade u Siriji, ali i potvrdilo da je to tema razgovora s Turskom.

'To nije nova tema, ali sad nije među vojnim opcijama koje razmatramo. No, mislim da je to tema stalnih razgovora', rekao je na konferenciji za novinare glasnogovornik Pentagona kontraadmiral John Kirby. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene