Obavijesti Video Pretražite Navigacija
State Department 'ni da, ni ne'

Kerry: Izrael bi mogao biti država aparthejda

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki državni tajnik John Kerry upozorio je da bi Izrael mogao biti država "aparthejda" ako ubrzo ne postigne mir s Palestincima, piše u noći na ponedjeljak američki dnevni list.

Prema informacijama objavljenim na mrežnoj stranici The Daily Beasta, koji tvrdi da posjeduje snimku te izjave, John Kerry je to rekao u petak na sastanku iza zatvorenih vrata u jednom washingtonskom istraživačkom institutu.

Pročitajte i ovo Izraelski borbeni avion F-15 Pitanje koje visi u zraku Svijet strahuje nakon izraelske najave: Je li moguće da Izrael napadne iranska nuklearna postrojenja? Ilustracija Vodi se žestoka rasprava Netanyahu pred velikom dilemom nakon iranskog napada: "Napravit ćemo sve što je potrebno"

"Stvaranje dviju država bilo bi jedino realno rješenje jer bi unitarna država na kraju bila ili država aparthejda s građanima drugog reda ili država koja bi onemogućila Izrael da bude židovska država", rekao je Kerry, kako prenosi list.

Abas osudio holokaust, pozvao Izrael da zaključi mir

"Kada to imate na umu (...) shvatit ćete kako je nužno postići rješenje s dvjema državama, za koje su se dvojica čelnika još u četvrtak bila opredijelila", kazao je. Na tom susretu su bili službeni predstavnici te američki, europski, ruski i japanski stručnjaci, dodaje američki list.

State Department nije ni potvrdio ni zanijekao izjavu svog ministra. "Mislim da nije potrebno potvrditi točnost komentara iznesenih tijekom neslužbenog susreta", rekla je njegova glasnogovornica Jennifer Psaki.

"No državni tajnik ne misli i nije rekao javno ili u užem krugu da je Izrael država aparthejda, to je velika razlika. Izrael je dinamična demokracija u kojoj svi građani imaju jednaka prava", istaknula je. Izraelski čelnici u ponedjeljak su ipak oštro osudili Kerryjeve izjave.

Izraelski ministar prometa Israel Katz napisao je na facebooku "Kerry, srami se! Ima riječi koje se ne mogu upotrebljavati". Dani Dayan, bivši predsjednik vijeća Yeshe, najvažnije organizacije doseljenika na Zapadnoj obali, nazvao je izjavu "uvredom za izraelski i južnoafrički narod". (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene