Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

Ratni zločini u Srbiji

Kaznena prijava zbog ubojstva tročlane hrvatske obitelji 1992. u Srijemu

Srpska policija (Foto: Arhiva/AFP)
Srpska policija (Foto: Arhiva/AFP) Foto: Arhiva/AFP
Fond za humanitarno pravo (FHP) podnio je Tužiteljstvu za ratne zločine Srbije kaznenu prijavu protiv nekoliko nepoznatih osoba, zbog ubojstva tri člana obitelji Matijević u travnju 1992. godine u Kukujevcima, u sijemskoj općini Šid, priopćio je u srijedu FHP.

U kasnim večernjim satima 20. travnja 1992. godine nekoliko nepoznatih osoba je ušlo u dvorište hrvatske obitelji Matijević u Kukujevcima. Iz kuće su izveli Anu, Jozu i njihovog malodobnog sina Franju Matijevića i odvezli ih u nepoznatom pravcu. Nekoliko godina kasnije, njihovi posmrtni ostaci su ekshumirani sa groblja u Mohovu, u hrvatskoj općini Ilok, a za taj zločin pred sudovima u Srbiji nitko nije odgovarao.

Pročitajte i ovo Danka Ilić potpuna agonija Roditelji malene Danke prvi puta zajedno istupili u javnost: "Sve je laž" Policija u Srbiji, ilustracija Pretukli Hrvate u Pančevu Hrvatska uputila prosvjednu notu Srbiji: "Najoštrije osuđujemo napad, bio je nacionalno i etnički motiviran"

Fond u svom priopćenju podsjeća na sličan slučaj u istome selu za koji su 1996. osuđena trojica pripadnika tadašnje dragovoljačke postrojbe koja je ratovala u okviru samoproglašene Vojske Republike Srpske Krajine. U noći između 29. i 30. srpnja 1993. godine u Kukujevcima, Goran Vuković i Pavle Drašković, pripadnici te dragovoljačke postrojbe, nasilno su ušli u kuću obitelji Oskomić, gde su zatekli Nikolu i Agicu Oskomić, kao i osamdesetsedmogodišnju staricu Mariju Tomić.

Vuković i Drašković su ukućane vezali i udarali, da bi ih potom Vuković na svirep način ubio hicima iz pištolja u glavu. Za taj zločin Okružni sud u Sremskoj Mitrovici je 26. travnja 1996. godine osudio Gorana Vukovića na 15 godina zatvora, Pavla Draškovića na 10, a Milana Nikolića na zatvorsku kaznu od tri i pol godine.

Fond za humanitarno pravo u svom priopćenju ističe da su ubojstva obitelji Matijević i Oskomić "dio serije etnički motiviranih zločina, usmjerenih prema žiteljima Vojvodine hrvatske nacionalnosti, u razdoblju od 1991. do 1993. godine. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene