Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić Foto: Afp

Predstavnici tri oporbene desne stranke predali su u petak prijavu protiv srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića optužujući ga da je priznanjem europskog plana za Kosovo i suglasnošću s njegovom primjenom počinio kaznena djela veleizdaje, kapitulacije i protuustavnog djelovanja.


Posljednjih tjedana pregovori o Kosovu su intenzivirani, a srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić i kosovski premijer Albin Kurti sastali su se dvaput, krajem veljače u Bruxellesu i sredinom ožujka na Ohridu.

Uz posredništvo visokog predstavnika EU Josepa Borrella, Kosovo i Srbija suglasili su se o provedbi sporazuma EU o normalizaciji odnosa, ali nisu još ništa potpisali, premda su i i ERU i SAD poručili da se sporazum i njegova primjena smatraju pravnoobvezujućim dokumentom.

Zbog prihvaćanja sporazuma i Vučić i Kurti našli su se pod pritiskom političkih protivnika i neistomišljenika.

Vladimír Bilčík Europarlamentarac predložio da se Telekom Srbija ne spominje u izvješću o napretku te zemlje: Podneseno više amandmana s kritikama na račun tvrtke

Kaznene prijave protiv Vučića predane su danas Višem javnom tužiteljstvu u Beogradu s potpisima 28 zastupnika Novog DSS, Zavetnika, pokreta Dveri i Pokreta obnove kraljevine Srbije (POKS) u srbijanskom parlamentu.

Vođa POKS-a Vojislav Mihailović je, obrazlažući kaznenu prijavu, ocijenio da je prihvaćanjem sporazuma Vučić prekršio član 36. Krivičnog zakona - priznanje kapitulacije i okupacije, član 307. - ugrožavanje teritorijalne cjelovitosti države i 320. - protuustavnog djelovanja.

Ugrozom teritorijalne cjeline Srbije u primjeni plana Vučić "nedvosmisleno ide u priznavanje svih dokumenata lažne države Kosovo", rekao je Mihailović.

On je poručio da te stranke neće odustati od borbe da se Vučić spriječi u svojoj nakani, naglasivši kako je "u preambuli Ustava rečeno da je Kosovo sastavni dio Srbije".

Aleksandar Vučić Velika anketa u Srbiji: Izjašnjavali se o EU-u, približavanju Moskvi i priznavanju Kosova

Mihailović je ocijenio i da je, po nalogu Vučića, rad parlamenta već mjesec dana blokiran da bi se izbjegla rasprava o Kosovu i najavio da će te stranke sa svojim pristašama "pozvati građane Srbije da izvanparlamentarnim putem krenu u borbu protiv Vučićeve antidržavne politike".

Vođa pokreta Dveri Boško Obradović ocijenio je da će tretman prijave u pravosuđu predstavljati "provjeru postoji li u Srbiji samostalno tužiteljstvo" i "jesu li svi građani pred tim organom isti", ustvrdivši da je "Vučić počinio niz kaznenih djela" u pogledu "priznanja lažne države Kosovo".

Ilustracija, Uroš Pašajlić Zatočenu curicu našli u izmetu, jela je samo perece, jedva govorila: Otac monstrum putovao je i glumio influencera

Stranke potpisnice kaznene prijave najavile su da će idućeg tjedna i Ustavnom sudu Srbije, kao najvišoj pravosudnoj instanci u državi, uputiti isti zahtjev "da vide kako će reagirati".

I Obradović je zapitao zašto nema redovnog proljetnog zasjedanja Skupštine Srbije, kalendarom predviđenog za 1. ožujka, "ako vlast nema što kriti u vezi s tim sporazumom". Zastupnik stranke Zavetnici Zoran Zečević optužio je Vučića da je "veleizdajnik Srbije i srpskog naroda" i da su zbog tog kaznenog djela na potezu državni organi, jer zakoni trebaju vrijediti za sve.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju