Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Projekt iz sovjetskog doba

Kazahstanski predsjednik bi preusmjerio sibirske rijeke

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kazahstanski predsjednik Nursultan Nazarbajev predložio je, na gospodarskom forumu održanom s ruskim kolegom, izvedbu projekta koji potječe iz sovjetskog doba, preusmjeravanje toka sibirskih rijeka prema jugu u borbi protiv suše.

'Problem opskrbe vodom središnje Azije je velik... Trebali bismo se sjetiti projekta o preusmjeravanju sibirskih rijeka prema južnim područjima Rusije i Kazhstana', rekao je Nazarbajev u Ust-Kamenogorsku, na sjeveroistoku Kazahstana.

Pročitajte i ovo Mjesto požara u Almatiju (Kazahstan) Uzrok nejasan U velikom požaru hostela poginulo 13 osoba Slika nije dostupna Eksplozija naftne platforme Godišnjica katastrofe: 'Bila je to najgora godina našeg života'

I ruski predsjednik Dmitrij Medvedv izrazio je žaljenje zbog pogoršanja irigacijskog sustava iz doba Sovjetskog Saveza. 'Trebali bismo ga ponovo izgraditi. Spremni smo razgovarati o različitim zamislima, uključuujući i one koje nisu zaživjele', rekao je Medvedev.

Ekolozi su odmah reagirali upozorenjima da bi to bila 'ekološka katastrofa' za Rusiju, kako je rekao Igor Čestin iz ruskog ogranka Svjetskog fonda za prirodu (WWF). 'Ekološka katastrofa za središnju Aziju nažalost je gotovo neizbježiva zbog klimatskih promjena no ne treba je zbog toga prenijeti na ruski teritorij', rekao je Čestin.

Predstavnik Greenpeacea Ivan Blokov naglasio je da su stručnjaci zapravo odbacili stari sovjetski prijedlog. Naime, ruski znanstvenici su još 30-ih godina zamislili preusmjeriti tok velikih sibirskih rijeka kao što su Lena, Ob, Jenisej, koje se ulijevaju u Arktik, prema gusto naseljenom jugu središnje Azije.

Krajem 80-ih taj je projekt konačno pokopao posljednji sovjetski predsjednik Mihail Gorbačov, no ima političara koji ga i danas podržavaju, primjerice moskovski gradonačelnik Jurij Lužkov. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene