Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Izraelski predsjednik Moshe Katzav, koji je osumnjičen za seksualno zlostavljanje, u nedjelju navečer priopćio je da se odbija odreći svojih funkcija, kako mu je preporučio izraelski glavni državni odvjetnik Menahem Mazouz.- Žrtva sam najgore vrste kampanje klevete i ne bi trebalo pustiti da medijski linč utječe na istragu koja je u tijeku. Namjeravam se boriti do kraja kako bih dokazao svoju nevinost, rekao je Katzav.

Vezani članci Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković (Foto: Dnevnik.hr) Ministar pravosuđa o uhićenju zagrebačkog tužitelja: "To je vrlo loša vijest, reflektira se i na povjerenje građana i sve to skupa ne zvuči dobro" Uhićeni u akciji Tebra (Foto: Pixsell,Davor Puklavec) Nije zatražen istražni zatvor: Zagrebački tužitelj osumnjičen za primanje mita pušten da se brani sa slobode

Također je izjavio kako u ovome trenutku ne namjerava davati ostavku te da najprije očekuje eventualnu odluku glavnog državnog odvjetnika o mogućem podizanju optužnice protiv njega.

Mazouz, koji bi trebao donijeti odluku o eventualnom podizanju optužnice protiv Katzava, u nedjelju mu je sugerirao da se privremeno odrekne svojih dužnosti. 

- S obzirom na to da je riječ o predsjedniku države, dakle osobi koja simbolizira njezin suverenitet bilo bi razborito da predsjednik proglasi privremenu auto-suspenziju, kazao je Mazouz.

Ona bi "bila odraz onoga što se očekuje od institucije predsjednika države i povjerenja što ga ta funkcija sa sobom nosi", istaknuo je.
 
Tim branitelja izraelskog predsjednika dao je ranije na znanje da će, u slučaju podizanja optužnice predsjednik odmah podnijeti ostavku.