Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rekonstrukcija vlade

Katar: Novi emir odmah smijenio premijera, danas njegovo prvo obraćanje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dosadašnji predsjednik katarske vlade šeik Hamad bin Džasem bin Džabr Al Thani bit će smijenjen s dužnosti nakon što je emir, šeik Hamad bin Kalifa al-Thani odlučio abdicirati i upravljanje ovom bogatom državom Perzijskoga zaljeva prepustiti svojem sinu, šeiku Tamimu.

Smjena suverena za sobom očekivano povlači i rekonstrukciju vlade. Lokalni mediji prenose kako je na mjesto premijera izabran sadašnji ministar unutarnjih poslova, šeik Abdulah bin Naser Al Thani. Šeik Tamim bi se katarskim državljanima prvi put trebao službeno obratiti u danas navečer po lokalnom vremenu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Šeik Tamim Ovo je čovjek koji preuzima vlast u jednoj od najbogatijih država svijeta Slika nije dostupna HS produkt Josipović oduševio katarskog emira: Darovao mu hrvatski pištolj i nož

>> NAJBOGATIJA zemlja svijeta dobila novog vladara: Tko je 33-godišnji emir?

Šeik Hamad na vlast je došao 1995., a njegova je abdikacija prva u Kataru, ali i u novijoj povijesti arapskog svijeta. U televizijskom obraćanju naciji, emir te države koja igra važnu diplomatsku ulogu u arapskom svijetu, ali i na međunarodnoj sceni, rekao je kako je došao trenutak 'da okrene novu stranicu' i 'odgovornost povjeri novome naraštaju'.

'Obraćam vam se danas kako bih objavio da prenosim vlast na šeika Tamima ben Hamada Al Thanija i potpuno sam uvjeren da će mu prioritet biti interes zemlje i dobrobit naroda', rekao je emir. Novi katarski suveren, 33-godišnji Tamim, četvrti je sin emira i njegove druge žene, utjecajne šeike Moze.

Dosadašnji šeik Hamad bin Džasem bin Džabr Al Thani bio je predsjednik vlade od 2007., a obnašao je i dužnost ministra vanjskih poslova te igrao važnu ulogu u potpori pokretima Arapskog proljeća, što se danas nastavlja njegovom trajnom potporom sirijskim pobunjenicima. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene