Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Ustavni sud: "Milanović ne može biti ni mandatar ni predsjednik Vlade ni ako podnese ostavku"

Katarski emir odlučio

NAJBOGATIJA zemlja svijeta dobila novog vladara: Tko je 33-godišnji emir?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Katar je dobio novog vladara bez državnog udara po prvi put nakon 1960. Katarski emir, šeik Hamad Bin Kalifa Al Tani (61), koji je državnim udarom razvlastio svojeg oca 1995. godine, vlast je predao sinu.

Šeik Tamim (33) preuzeo je vlast u Kataru od oca, Šeika Hamada Bin Kalife Al Thanija, nakon što je njegov otac vladao tom zemljom punih 18 godina.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Šeik Tamim Ovo je čovjek koji preuzima vlast u jednoj od najbogatijih država svijeta Slika nije dostupna HS produkt Josipović oduševio katarskog emira: Darovao mu hrvatski pištolj i nož

>> Ovo je čovjek koji preuzima vlast u jednoj od najbogatijih država svijeta

'Došlo je vrijeme za okretanje nove stranice na putu naše zemlje i da nove generacije preuzmu odgovornosti', rekao je u obraćanju naciji katarski emir u odlasku. Šeik Hamad nakon obraćanja naciji od 1,9 milijuna ljudi, stao je uz bok građanima koji su došli iskazati svoju odanost novom katarskom vođi, prenosi Bloomberg.

Regionalni igrač

'Obraćam vam se danas kako bih objavio da prenosim vlast na šeika Tamima ben Hamada Al Thanija i potpuno sam uvjeren da će mu prioritet biti interes zemlje i dobrobit naroda', rekao je emir.

Najbogatija zemlja svijeta ima dionice u drugoj najvećoj banci u Velikoj Britaniji, Barclays Plc. i najvećem europskom proizvođaču automobila, Volkswagenu AG. Katar je davao podršku ustancima u Libiji i Siriji, a posudili su i 8 milijardi dolara Egiptu, nakon svrgavanja Hosnija Mubaraka s mjesta predsjednika.

Emir u odlasku i njegov premijer, Hamad Bin Jassim Bin Jabor Al Tani 'stavili su Katar na mapu', rekao je Šadi Hamid, šef istraživanja u Brookings Institution Doha Centru. 'Možda će doći do pomaka u naglašavanju i preslagivanju margina, ali glavni zalet katarske vanjske politike će se nastaviti', zaključio je.

Zemlja u uzletu

Šeik Tamim završio je Sandhurst kraljevsku vojnu akademiju u Velikoj Britaniji, 1998. godine. Novi katarski suveren, četvrti je sin emira i njegove druge žene, utjecajne šeike Moze, a otkako je proglašen prijestolonasljednikom 2003. godine, polako ali sigurno je prikupljao moć. Bio je predsjednik Qatar Investment Authorityja, glavnog novčanog fonda zemlje. Vodio je i katarsku aplikaciju za Olimpijske igre 2020. godine.

Moć nasljeđuje od emira koji je Katar pretvorio od malene i krhke, dugom opterećene zemlje Perzijskog zaljeca, do regionalnog lidera (činjenica da su koalicijske snage s SAD-om na čelu unazadile Irak, Blomberg ne spominje kao relevantne u usponu Katara). Tijekom vladavine Šeika Hamada ekonomija Katara sedmerostruko je narasla i broj stanovništva se utrostručio. Uveo je općinske izbore, a godinu dana nakon preuzimanja vlasti, pokrenuo je televiziju Al Jazeeru, koja danas ima dopisništva diljem svijeta.

Odlazak šeika Hamada je prvi dobrovoljni odlazak još od 1960. godine u toj zemlji. Svojeg oca šeik Hamad svrgnuo je u državnom udaru bez krvoprolića, a njegov otac, šeik Kalifa svrgnuo je svojeg rođaka 1972. godine.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene