Suđenje katalonskim separatistima (Foto: AFP)
Suđenje katalonskim separatistima (Foto: AFP) Foto: Afp

Španjolski Vrhovni sud objavio je svoju dugo očekivanu presudu dvanaestero katalonskih čelnika zbog njihove uloge u zabranjenom referendumu 2017. i proglašenju neovisnosti te autonomne regije.


Katalonski separatisti osuđeni su na devet do 13 godina zatvorske kazne, odlučio je tako Španjolski vrhovni sud. Ostalih troje optuženika u važnoj presudi zbog održavanja zabranjenog referenduma i kratkotrajnog proglašenja neovisnosti proglašeni su krivima samo za neposluh i nisu osuđeni na zatvor.

Vezani članci Katarina Alvir (Foto: Dnevnik.hr) Katarina Alvir iz Barcelone: "Prosvjednici punili vrećice papirom i bacali ih na policajce te poručuju da bacaju smeće na najgore mjesto u gradu" Gradske službe čiste Barcelonu nakon nereda (Foto : Dnevnik.hr) Reporterka Katarina Alvir iz Barcelone: "Za danas nisu najavljeni novi prosvjedi, ali to ne znači da ih neće biti"

Svi optuženici oslobođeni su najstrože optužbe, za pobunu. Tužitelji su tražili do 25 godina zatvora za Oriola Junquerasa, bivšeg zamjenika predsjednika Katalonije i najviše rangiranog zagovornika katalonske neovisnosti. Međutim, sud mu je dao 13 godina zatvora osudivši ga za pobunu i zlouporabu javnog novca, javlja BBC.

Na kocki je mnogo toga, kako za Španjolsku, tako i za njezinu najbogatiju regiju na suđenju koje je privuklo svjetsku pozornost, pokrenulo najveću španjolsku političku krizu u desetljećima i poljuljalo financijska tržišta.

Među glavnim pitanjima je kako će separatisti reagirati na presude, hoće li se održati obećanje o mirnim prosvjedima i koliko će se narušiti ugled Španjolske i separatističkog pokreta.

I vlada i separatisti su uoči presude objavili snimke na društvenim mrežama. Separatisti kažu da ništa pogrešno nisu učinili i da je suđenje bilo političke prirode, dok vlada tvrdi da je zakon strogo poštovan.

"Jedina presuda koju ćemo prihvatiti je ona oslobađajuća", rekao je bivši katalonski čelnik Carles Puigdemont.

U videu koji je objavila vlada je nekoliko ministara koji brane španjolski demokratski sustav.

Premijer Pedro Sanchez tvitao je uz objavljeni video kako je Španjolska jedna od "najslobodnijih i najsigurnijih" zemalja u svijetu.

"Katalonski čelnici osuđeni su zbog svojih akcija, a ne ideja", ocijenio je u ponedjeljak španjolski veleposlanik u Hrvatskoj Alonso Dezcallar i naglasio da se radi o složenoj i povijesnoj presudi.

"Na ovom suđenju sudilo se činjenicima, a ne idejama ili ideologijama. Ti su ljudi osuđeni zbog svojih akcija, a ne zbog ideja. U Španjolskoj svi mogu otvoreno iznositi svoje ideje, ali ako prekršite zakon bit ćete sudski gonjeni", istaknuo je veleposlanik u izjavi za Hinu.

Kazao je kako se se presude uvijek moraju poštivati, slagali se s njima ili ne. "Mi ne komentiramo niti dajemo bilo kakve ocjene izrečenih kazni", dodao je.

"To je složena i povijesna presuda i mislim da je primjer transparentnosti i učinkovitosti sudstva, koje je ovim slučajem još jednom potvrdilo svoju neovisnost, objektivnost i učinkovitost."

Podsjetimo, odluka o neuspješnoj secesiji koja je privukla međunarodnu pozornost, pokrenula najveću političku krizu u Španjolskoj u nekoliko desetljeća i uzdrmala financijska tržišta iznimno je važna i za vlasti u Madridu i za najbogatiju španjolsku regiju. (I.D. / Hina)