Suđenje katalonskim separatistima (Foto: AFP)
Suđenje katalonskim separatistima (Foto: AFP) Foto: Afp

Španjolski Vrhovni sud objavio je svoju dugo očekivanu presudu dvanaestero katalonskih čelnika zbog njihove uloge u zabranjenom referendumu 2017. i proglašenju neovisnosti te autonomne regije.


Katalonski separatisti osuđeni su na devet do 13 godina zatvorske kazne, odlučio je tako Španjolski vrhovni sud. Ostalih troje optuženika u važnoj presudi zbog održavanja zabranjenog referenduma i kratkotrajnog proglašenja neovisnosti proglašeni su krivima samo za neposluh i nisu osuđeni na zatvor.

Vezani članci Zaštitna maska U ovom dijelu Španjolske uvode obavezne zaštitne maske, kazna za nenošenje paprena Bolnica u Španjolskoj Španjolski sud lokalnu vladu proglasio krivom: Liječnici i sestre od korone se štitili vrećama za smeće

Svi optuženici oslobođeni su najstrože optužbe, za pobunu. Tužitelji su tražili do 25 godina zatvora za Oriola Junquerasa, bivšeg zamjenika predsjednika Katalonije i najviše rangiranog zagovornika katalonske neovisnosti. Međutim, sud mu je dao 13 godina zatvora osudivši ga za pobunu i zlouporabu javnog novca, javlja BBC.

Na kocki je mnogo toga, kako za Španjolsku, tako i za njezinu najbogatiju regiju na suđenju koje je privuklo svjetsku pozornost, pokrenulo najveću španjolsku političku krizu u desetljećima i poljuljalo financijska tržišta.

Među glavnim pitanjima je kako će separatisti reagirati na presude, hoće li se održati obećanje o mirnim prosvjedima i koliko će se narušiti ugled Španjolske i separatističkog pokreta.

I vlada i separatisti su uoči presude objavili snimke na društvenim mrežama. Separatisti kažu da ništa pogrešno nisu učinili i da je suđenje bilo političke prirode, dok vlada tvrdi da je zakon strogo poštovan.

"Jedina presuda koju ćemo prihvatiti je ona oslobađajuća", rekao je bivši katalonski čelnik Carles Puigdemont.

U videu koji je objavila vlada je nekoliko ministara koji brane španjolski demokratski sustav.

Premijer Pedro Sanchez tvitao je uz objavljeni video kako je Španjolska jedna od "najslobodnijih i najsigurnijih" zemalja u svijetu.

"Katalonski čelnici osuđeni su zbog svojih akcija, a ne ideja", ocijenio je u ponedjeljak španjolski veleposlanik u Hrvatskoj Alonso Dezcallar i naglasio da se radi o složenoj i povijesnoj presudi.

"Na ovom suđenju sudilo se činjenicima, a ne idejama ili ideologijama. Ti su ljudi osuđeni zbog svojih akcija, a ne zbog ideja. U Španjolskoj svi mogu otvoreno iznositi svoje ideje, ali ako prekršite zakon bit ćete sudski gonjeni", istaknuo je veleposlanik u izjavi za Hinu.

Kazao je kako se se presude uvijek moraju poštivati, slagali se s njima ili ne. "Mi ne komentiramo niti dajemo bilo kakve ocjene izrečenih kazni", dodao je.

"To je složena i povijesna presuda i mislim da je primjer transparentnosti i učinkovitosti sudstva, koje je ovim slučajem još jednom potvrdilo svoju neovisnost, objektivnost i učinkovitost."

Podsjetimo, odluka o neuspješnoj secesiji koja je privukla međunarodnu pozornost, pokrenula najveću političku krizu u Španjolskoj u nekoliko desetljeća i uzdrmala financijska tržišta iznimno je važna i za vlasti u Madridu i za najbogatiju španjolsku regiju. (I.D. / Hina)