Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Katalonija, regija na sjeveroistoku Španjolske usvojila je prijelomni zakon o zabrani borba s bikovima koji je u ostatku zemlje naišao na podijeljene reakcije.


Filmski redatelj Augustin Diaz Yanes tu je odluku opisao kao ‘kulturnu tragediju’, a borci za prava životinja slave ‘povijesni dan’. Regionlani parlament u Barceloni stavio je borbe s bikovima izvan zakona sa 68 glasova za tu zabranu i 55 protiv. Devetero se zastupnika suzdržalo od glasovanja.

Vezani članci Slika nije dostupna VIDEO: U borbi s bikovima jedan poginuo, 18 ozlijeđenih Slika nije dostupna VIDEO: Bik razbacao masu, 14 ozlijeđenih

Katalonski nacionalisti i krajnja ljevica poduprli su zabranu, a glavna španjolska oporbena konzervativna narodna stranka i većina katalonskih parlamentaraca iz socijalističke stranke španjolskoga premijera Josea Luisa Zapatera glasovala je protiv.

>> Skupština odlučila: Zabranjena borba s bikovima

Zabranom će od početka 2012. godine prestati borbe s bikovima u Kataloniji koja ima sedam i pol milijuna stanovnika i najbogatija je od 17 španjolskih pokrajina.

Katalonija je prva regija španjolskoga kopna koja je zabranila borbe s bikovima, a Kanarski su ih otoci zabranili još 1991. Aktivisti koji se protive borbama s bikovima, skupina Prou prikupila je 180 tisuća potpisa za zabranu, a parlament je onda pristao raspravljati o tom prijedlogu.

Borbe s bikovima u Kataloniji već su se prorijedile i redovite se borbe održavaju jedno u Barceloni u borilištu Monumentalu. Glasnogovornica pokreta Proua Anna Mula pozvala je katalonski parlament da ‘čovječanstvu pošalje poruku sućuti i napretka’ i prekine ‘mučenje’ bikova. Postupak kojem su oni u borilištu izloženi ne bi bio prihvatljiv da je riječ o drugim sisavcima, poput pasa, i mačaka, ustvrdila je.

Konzervativci koji brane borbe s bikovima kažu da Katalonci moraju sami moći odlučiti hoće li ići na borbe. Zagovornici borba s bikovima još tvrde da je riječ o umjetnosti koja je dio španjolskoga identiteta. ‘Borba s bikovima, to je emocija, a emocije je veoma teško objasniti’, kaže književnica Almudena Grandes.

Katalonska podružnica narodne stranke objavila je da će od nacionalnog parlamenta zahtijevati da poništi tu zabranu, a lokalni borci za prava životinja kažu kako će oni poticati i druge španjolske regije da zabrane borbe s bikovima. (Hina)