Oko 69,54 posto glasača Katalonije izašlo je u četvrtak do 18 sati na birališta u toj industrijski razvijenoj španjolskoj mediteranskoj pokrajini gdje se održavaju prijevremeni parlamentarni izbori.

Galerija


Odaziv je veći nego u isto vrijeme na zadnjim izborima 2015. kada je glasalo 63,12 posto birača, premda građani ovaj put glasuju na radni dan. Rezultati izbora koje je sazvala središnja španjolska vlada mogli bi odrediti budućnost pokreta za nezavisnost Katalonije. Političke stranke pobornice španjolskog jedinstva mobilizirale su građane no i zagovornici nezavisnosti masovno dolaze na birališta.

Vezani članci Štakor u parlamentu - 2 VIDEO Nepozvani gost izazvao pravu pomutnju i strah u andaluzijskom parlamentu: "Molim vas da ostanete mirni“ Slika nije dostupna Katalonski separatisti dobili izbore: Kakva je budućnost Španjolske?

Prema anketama moglo bi do kraja dana izaći oko 80 posto birača što bi bio povijesno visok odaziv. Oko 5,5 milijuna stanovnika s pravom glasa pozvano je u 2.680 škola otvorenih za glasovanje. Škole se zatvaraju u 20 sati a prvi službeni rezultati očekuju se nekoliko sati kasnije.

Španjolska vlada sazvala je izbore nakon što je 28. listopada raspustila katalonsku vladu, dan nakon što je u katalonskom parlamentu izglasana nezavisnost Katalonije. Od tada španjolska ministarstva upravljaju katalonskom administracijom dok su članovi bivše regionalne vlade optuženi za pobunu protiv Španjolske. (Hina)