Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Radnici na gradilištu nove zgrade Sveučilišta u srednjonjemačkom Kasselu otkrili su tijekom radova 40 kostura koji najvjerojatnije potječu iz razdoblja Drugoga svjetskog rata, priopćila je danas policija u Kasselu.


"Dosad pronađeni posmrtni ostaci bit će prebačeni na sudsku medicinu, ali se računa s daljnjim pronalascima", priopćila je kasselska policija.

Vezani članci Pronađen novi kostur u Pompejima (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Pobjegao vulkanu, ali ne i kamenu: Arheolozi među ruševinama antičkih Pompeja pronašli kostur muškarca Kostur s odvojenom glavom pronađen je u trošnoj kući (Foto: Avaz.ba) U trošnoj kući pronašli kostur s odvojenom glavom. Riječ je o nestaloj Mariji Knežević?

Prvi kosturi pronađeni su već prošlog tjedna a državno odvjetništvo je nakon današnjeg pronalaska gradilište novog dijela Kasselskog sveučilišta zatvorila do daljnjeg.

Državno odvjetništvo zasada odbija navesti porijeklo pronađenih kostura, ali se pretpostavlja da se radi o žrtvama palim za vrijeme Drugoga svjetskog rata.

Gradski arhivar i povjesničar Frank-Roland Klaube vjeruje da se radi o radnicima na prisilnom radu, zatočenicima nacističkog režima s obzirom na to da se na mjestu pronalaska kostura za vrijeme Drugoga svjetskog rata nalazila tvornica tenkova i lokomotiva Henschel&Sohn
koja je masovno zapošljavala prisilne radnike.

"S obzirom na to da u blizini posmrtnih ostataka nisu pronađeni nikakvi tragovi normalnog civilnog života poput prstenja ili satova pretpostavljamo da se radi o radnicima na prisilnom radu koji su poginuli za vrijeme jednog od brojnih savezničkih bombardiranja Kassela", rekao je Klaube.

U Kasselu, u kojem je za vrijeme tzv. Trećeg Reicha bila
koncentrirana vojna industrija, uoči kraja rata boravilo je nekoliko tisuća radnika na prisilnom radu koji su često bili masovno strijeljani zbog najmanjeg prijestupa.

Tako je nepunih mjesec dana prije završetka Drugog svjetskog rata SS strijeljao 78 prisilnih radnika iz Italije zbog navodne krađe živežnih namirnica.