Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Kardinal Židov koji je prešao na katoličanstvo, umro u 80. godini

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kardinal Jean-Marie Lustiger, Židov koji je prešao na katolicizam i uspinjući se u crkvenoj hijerarhiji postao jedna od najutjecajnijih katoličkih ličnosti u Francuskoj, umro je u nedjelju u 80. godini.

Lustiger, čija je majka koja je imigrirala iz Poljske umrla u
nacističkom logoru Auschwitz, bio je nadbiskup Pariza 24 godine prije nego što je odstupio s dužnosti 2005. u dobi od 78 godina.

Pročitajte i ovo Papa Franjo i Angelo Sodano u 94. godini života Preminuo važni vatikanski kardinal: Bio je optužen da je štitio crkvene pedofile Slika nije dostupna papa odobrio istragu Financijske malverzacije u Svetoj Stolici: Podignuta optužnica i protiv kardinala zbog pronevjere, pranja novca, prijevare...

Lustiger je umro u medicinskom centru u Parizu, priopćila je
nadbiskupija. Kako je javio Reuters, uzrok smrti je rak.

On je godinama predstavljao crkvu u uglavnom katoličkoj Francuskoj izjašnjavajući se o važnim pitanjima i uživajući glas smirene mudrosti u burnim vremenima.

"Kršćanstvo je plod judaizma", rekao je jednom.

"Za mene, nije se nikada radilo o tome da zaniječem svoj židovski identitet. Upravo obratno", rekao je on u razgovorima "Izbor Boga" objavljenim 1987.

Lustiger nikad javno nije govorio o tragediji svoje majke Gisele koju su ubili nacisti. Ipak, na Nacionalni dan sjećanja tijekom kojega se komemorira deportacija i smrt francuskih Židova tijekom Drugog svjetskog rata sudjelujući u čitanju imena 1999. naišao je na ime svoje majke. "Gisele Lustiger", pročitao je, i potom dodao "moja mama", izvijestile su Katoličke vijesti iz svijeta.

"Od snage zla možemo se obraniti samo još većom snagom ljubavi", rekao je Lustiger u kolovozu 2005. u Lodzu u Poljskoj u znak sjećanja na više od 200.000 Židova deportiranih odande u nacističke logore smrti.

Rođen kao Aaron Lustiger 17. rujna 1926. u Parizu od roditelja
poljskih imigranata koji su imali prodavaonu čarapa poslan je u grad Orleans kako bi izbjegao nacističku okupaciju. Tamo je Lustiger, koji je do tada prakticirao židovsku vjeru, prešao na katolicizam 1940. u dobi od 14 godina i uzeo ime Jean-Marie.

Lustiger je zaređen 17. travnja 1954. u Parizu nakon što je završio filozofiju i teologiju na Katoličkom institutu Carmes. Imenovan je za biskupa orleansa 1979., a za pariskog nadibskupa 1981. Dvije godine kasnije Papa Ivan Pavao II. imenovao ga je kardinalom.

Obred pokopa Lustigera predviđen je za petak u katedrali Notre Dame u Parizu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene