Vinko Puljić (Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL)
Vinko Puljić (Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL) Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić kazao je u srijedu kako je u Bosni i Hercegovini nužno pokazati više zalaganja za opće dobro i da je to jedini način da se prevladaju sadašnje političke napetosti u toj zemlji upozorivši kako mora prestati vođenje politike na štetu drugoga.


"Dobro pobjeđuje sve. Ako u ovom društvu zavlada dobro, onda će ono zračiti dobrotom, a ono razbija ledenu masu nepovjerenja i mržnje", kazao je kardinal Puljić novinarima u Sarajevu komentirajući trenutačno stanje u BiH opterećeno sve većim nepovjerenjem i jačanjem političkih sukoba.

Vezani članci Prosvjed antifašista u Sarajevu Kardinal Puljić: "Svakoj nevinoj žrtvi dugujemo jednako poštovanje". Na ulicama Sarajeva policijske blokade, nekoliko tisuća antifašista blokiralo centar Vrhbosanski nadbiskup Vinko Puljić Grupa za međureligijski dijalog EPP-a uputila podršku kardinalu Puljiću:"Svjesni smo teških medijskih napada na Katoličku crkvu u BiH"

Kardinal Puljić je upozorio kako to nije samo politički nego i društveni problem koji truje međuljudske odnose. "Previše je negativnoga, ono ubija", kazao je vrhbosanski nadbiskup.

Njegova je poruka kako je u bosanskohercegovačkom društvu važno naći pozitivnu energiju koja će poštivati čovjeka, dostojanstvo i njegova prava, a postavio je pitanje koliko se itko u BiH doista brine da ljudska prava zažive u različitosti.

Kardinalova je poruka kako se u slučaju BiH svi ponašaju koristoljubivo, i to na račun drugoga. "Prevažna je jednakopravnost u tim relacijama, samo treba imati dobru volju. Ne možemo graditi sreću na tuđoj nesreći", kazao je kardinal Puljić.

On je ove poruke iznio u povodu obilježavanja 16. prosinca kao nedjelje Caritasa u BiH, dodajući kako je to povod za zajedničko zauzimanje za izgradnju boljeg i pravednijeg društva u kojemu će svaka osoba moći živjeti u dostojanstvu, slobodi savjesti i odgovornosti.

U nedjelji Caritasa Crkva želi probuditi svijest i odgovornost prema daru vjere, a kardinal Puljić kazao je kako je to poticaj svakom kršteniku da djelima pokaže svoju vjeru koje nema bez duha solidarnosti. (Hina)