Kardinal Joseph Zen (Foto: AFP)
Kardinal Joseph Zen (Foto: AFP) Foto: Afp

Katolički kardinal iz Hong Konga optužio je u petak Vatikan da se u približavanju Kini ponaša "nelojalno", upozorivši da će takva politika oko 12 milijuna vjernika dovesti u položaj ptice u kavezu pod kontrolom Komunističke stranke.


Govoreći otvoreno kardinal Joseph Zen također je izrazio veliku zadršku prema dogovoru koji će navodno Papi omogućiti odlučujuću ulogu u imenovanju biskupa. To je, naime, ključni dio nedavno postignutog okvirnog sporazuma o vrlo vrućem pitanju tko će ubuduće imenovati nove kineske biskupe. Prema Reutersu, taj povijesni sporazum bi mogao biti potpisan u sljedećih nekoliko mjeseci i mogao bi se pokazati prekretnicom u odnosima Kine i Vatikana.

Vezani članci Koronavirus, Wuhan Gdje je nastao virus koji nam je promijenio život? Godinu dana kasnije Kina tvrdi da Wuhan nije bio izvor zaraze Buktinja u izlogu (Foto: Dnevnik.hr) Eskalacija nasilja u Hong Kongu: Policija naoružanim prosvjednicima prijeti pravim mecima

Kina je prekinula diplomatske odnose s Vatikanom 1951. i kasnije uspostavila paralelnu, državnu katoličku crkvu. Peking imenuje biskupe te crkve, što je inače papinski prerogativ.

"Kineska vlada tvrdi da će posljednju riječ u imenovanju biskupa imati Sveti Otac. Zvuči sjajno. Ali to je samo varka. I dalje ćemo biti kao ptica u kavezu, ali će sada kavez biti veći. Nije to lako. Morat ćemo se boriti za svaki centimetar proširenja tog kaveza", kazao je Zen.

"Oni neće napraviti dobar izbor za Crkvu (...) naravno da biraju one koji su im po volji, dakle one koji se uvijek pokoravaju vladi. Kako bi onda Sveti Otac mogao odobriti jedan takav izbor. Dobro, može staviti veto. Ali koliko puta", kazao je Zen. On je oštro kritizirao Vatikan što je prisilio dva proturežimska biskupa da ustuknu i prepuste svoja mjesta "nelegitimnim" biskupima u cilju postizanja okvirnog sporazuma s Pekingom.

Prema njegovim riječima, Vatikan se "prodao kineskom totalitanom režimu". Vatikan tvrdi da Zen širi "smetenost i kontroverzu".

Jedan od razloga napetosti s Kinom je i činjenica da Vatikan održava službene odnose s Tajvanom za koji Peking drži da je dio Kine i Vatikan je jedini preostali saveznik Tajvana na europskom tlu.

Izvor iz Vatikana koji je razgovarao s Reutersom odbacuje takve navode. "To nije sjajan sporazum, ali tko zna kakva će biti situacija u Kini za 10 ili 20 godina. Mogla bi biti i gora", kazao je. (Hina)