Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Odvjetniku haaškog optuženika Radovana Karadžića, koji je u srijedu u ranim jutarnjim satima izručen Međunarodnom sudu za ratne zločine u Den Haagu Svetozaru Vujačiću, srbijanska je policija po brzom postupku izdala putovnicu kako bi mu se omogućilo da otputuje u Den Haag i bude nazočan početku suđenja Karadžiću , priopćio je srbijanski MUP.


Vujačić je u srijedu za beogradsku radio- televizijsku postaju B 92 rekao da se na prvom pojavljivanju pred Haaškim sudom Radovan Karadžić neće očitovati o optužnici te da će od suda tražiti mjesec dana kako bi se u tom roku koncipirala njegova obrana.

Vezani članci Zločini, ilustracija - 1 Kako su se okorjeli balkanski kriminalci dočepali hrvatskih putovnica? "Priča se drugačije okreće kad imate zavjeru iznutra" Šaban Šaulić (FOTO: Facebook) Nestao vozač koji je skrivio stravičnu nesreću u kojoj je život izgubio Šaban Šaulić

On je ponovio da će se Karadžić, po ugledu na haaškog optuženika, predsjednika Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja, pred sudom braniti sam.

Vujačić je također izjavio da "famozna žalba" na odluku o izručenju Karadžića Haaškom sudu, o kojoj se proteklih dana puno govorilo i zbog nje oduglovačilo s izručenjem, "nikada nije napisana" i da je to bio dio strategije obrane.

Ponovio je da će Karadžiću u obrani pomagati dva tima - pravni, u kojem će biti on i novi odvjetnik Goran Petronijević, i tim za dokumentaciju i činjenice, koji će činiti profesori Pravnog fakulteta u Beogradu Smilja Avramov ( u mirovini) i Kosta Čavoški, kao i publicist koji se bavi proučavanjem ratnih zločina nad Srbima u BIH Milivoje Ivanišević. Neki mediji spominju da će se u to uključiti i Karadžićeva kći Sonja.

Vujačić je dodao da od državnih tijela "nisu dobili nijedan poziv koji bi značio da im netko pruža pomoć i da je na to spreman".

Haaški optuženik Radovan Karadžić, optužen za teške zločine i genocid, u četvrtak u 16 sati će se prvi put pojaviti pred Haaškim sudom. On je, nakon 13 godina skrivanja, uhićen u Beogradu 21. srpnja.