Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Bivši predsjednik Republike Srpske i haaški optuženik za ratne zločine Radovan Karadžć zatražio je da mu nekadašnji dužnosnik BiH i osuđeni ratni zločinac Fikret Abdić bude svjedok obrane, a da mu Hrvatska dostavi kopije snimaka, transkripte, svjedočanstva i izjave Fikreta Abdića na suđenju u Hrvatskoj prije gotovo deset godina.


Karadžić traži i snimke razgovora snimljenih prisluškivanjem od 1991. do 1995. u kojima su sudjelovali Alija Izetbegović, Ejup Ganić, Hasan Čengić, Bakir Izetbegović ili Omer Behmen, bivši ili aktualni dužnosnici BiH.

Hrvatska mu je, piše, ‘ljubazno predala korisnu zbirku prisluškivanjem snimljenih razgovora srpskih čelnika’, a nabavka takvih razgovora čelništva bosanskih muslimana ‘omogućit će mi da u svojoj obrani, među ostalim, pokažem kako su bosanski muslimani činili zločine i za njih okrivljavali Srbe kako bi izazvali međunarodnu intervenciju na u svoju korist’, napisao je Karadžić u zahtjevu Gordanu Markotiću, čelniku hrvatskoga ureda za suradnju s međunarodnim kaznenim sudovima u ministarstvu pravosuđa.

Abdiću je 2003. suđeno na sudu u Karlovcu, a Karadžić želi te snimke, transkripte ili zapisnike sa svjedočenja ili izjave Fikreta Abdića’. ‘Razmišljam o tome da g. Abdića pozovem kao svjedoka obrane’, napisao je Karadžić koji te dokumente treba da bi ‘pripremio obranu’. (Hina)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Vezani članci Jovica Stanišić i Franko Simatović Bivšim čelnicima srbijanskog SDB-a 30. lipnja presuda za ratne zločine u Hrvatskoj i BiH Radovan Karadžić (Foto: AFP) Karadžić: "Nisam znao za zločine u Srebrenici, čudio sam se kako je moguće da se takav događaj krije"