Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Bivši čelnik bosanskih Srba Radovan Karadžić prigovorio je Haaškom sudu da se sudski postupak protiv njega nepravedno vodi i zatražio je novu odgodu suđenja, pokazali su sudski dokumenti.


Karadžić u podnesku traži zaustavljanje postupka jer mu je uskraćeno pravo da dovede u pitanje tisuće dokaza iz prijašnjih suđenja koji se sada koriste protiv njega.

Sudsko vijeće je prihvatilo 1.500 izjava svjedoka i dokaza iz ranijih slučajeva vezanih za rat u BiH, a Karadžić navodi da on nije dobio priliku za protuispitavanje svjedoka. On tvrdi da je to 'nedopustivo poremetilo načelo dokazivanja i narušilo presumpciju nevinosti do te mjere da je suđenje već postalo nepravedno'. Smatra da je neprihvatljivo to što se odlukama sudskog vijeća prihvaćaju dokazi i svjedočenja izvedeni u drugim postupcima.

Vezani članci Plaćanje kredita odgođeno je za 3 do 6 mjeseci za korisnike PBZ-a koji su pogođeni krizom PBZ omogućuje odgodu plaćanja svim korisnicima kredita do šest mjeseci Blaženka Divjak, državna matura Što će biti s državnom maturom? Iz Ministarstva kažu: "Radimo na tri do četiri scenarija"

Suđenje Karadžiću trebalo bi se nastaviti 13. travnja izvođenjem svjedoka tužiteljstva pošto je žalbeno vijeće Haaškog suda prošloga tjedna odbilo njegov zahtjev za odgodom do 17. lipnja u kojemu je tvrdio da mu treba više vremena za pripremu odbrane.

Tijekom uvodne riječi održane prošlog mjeseca, Karadžić je negirao sudjelovanje u kaznenim djelima iz dviju točaka optužnice, četverogodišnjoj opsadi Sarajeva i pogibiji 10.000 ljudi te zločinu u Srebrenici i likvidaciji 8.000 bošnjačkih muškaraca i dječaka.

Karadžić se od progona skrivao od 1996. do 2008. kada je, prerušen u alternativnog iscjelitelja, uhićen u Beogradu i prebačen u Den Haag. (Hina)