Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kamen za uspomenu

Kapsula kojom su spašeni rudari kreće na turneju po Čileu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kapsula Pheonix 2 kojom su čileanski rudari izvučeni na površinu nakon 69 dana zatočeništva na dnu rudnika zlata i bakra u pustinji Atacami prevezena je u predsjedničku palaču u Santiagu, nakon čega kreće na turneju po zemlji.

Uska metala kapsula izložena je ispred predsjedničke palače La Monede, odakle će krenuti na pokazivanje diljem Čilea.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Pitao stanovnike gdje se nalazi VIDEO: Predsjednik sletio na cestu jer je ostao bez goriva Slika nije dostupna U okviru rezolucija UN-a Čile priznao Palestinu kao 'slobodnu i neovisnu državu'

'Kapsula će obići sve veće gradove u zemlji', kazao je potpredsjednik Rodrigo Hinzepter. 'Uspjeh u spašavanju rudara jest uspjeh svih Čileanaca i svi su oko toga vrlo uzbuđeni', dodao je, objašnjavajući odluku da kapsula krene na turneju.

>> Tijekom mise za spašene rudare, njihovi kolege prosvjedovali

U međuvremenu je počela i bitka oko toga gdje će kapsula biti trajno izložena. Gradić Copiapo, najbliži rudniku San Joseu, zatražio je da kapsula nakon turneje ostane u stalnom postavu muzeja grada. Isto želi i grad Talcahuano u čijem je brodogradilištu, tisuću kilometara južnije, kapsula izgrađena.

Također čileanski predsjednik Sebastian Pinera obilazi europske zemlje poklonio je kamen s dna rudnika engleskoj kraljici Elisabethi II i britanskom premijeru Davidu Cameronu. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene