Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bliži se obljetnica havarije

'Kapetan kukavica': Duša me boli, o meni su govorili kao da sam bin Laden

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Čovjek kojega talijanska javnost i dalje doživljava kao najvećeg krivca za havariju kruzera Costa Concordia tvrdi da trpi velike duševne boli jer su o njemu, veli, govorili kao da je gori od Osame bin Ladena.

Francesco Schettino, kapetan broda Costa Concordia koji se prije godinu dana nasukao kod otoka Giglija u Toskani, pri čemu su poginule 32 osobe, požalio se u ponedjeljak da su o njemu "govorili kao da je gori od bin Ladena".

"Cijele godine bio sam na mukama zbog onoga što se dogodilo u noći 13. siječnja 2012. Velika je to bol u dubini duše. Govorili su o meni kao da sam gori od bin Ladena, a osjećao sam iskreno žaljenje zbog svega što se dogodilo", rekao je u razgovoru za dnevnik La Stampu.

Pročitajte i ovo Potres u Italiji 5,0 stupnjeva Snažan potres pogodio Italiju, dobro se osjetio i u Hrvatskoj: "Zaljuljali su se krevet, luster i namještaj" Slika nije dostupna Istraga na olupini VIDEO Kapetan kukavica stigao na olupinu Coste Concordie

>> Kapetan 'Coste Concordije' tuži poslodavce zbog neopravdanog otkaza

Brod Costa Concordia, na kojemu je bilo 4.229 ljudi, među kojima više od 3.200 putnika, nasukao se 13. siječnja u noći nadomak otoka Giglija pošto je udario u hrid 300 metara od obale. U nesreći su 32 osobe poginule, a trupla dviju žrtava nikada nisu pronađena.

Kapetanu broda Francescu Schettinu sudi se zbog nasukavanja broda, ubojstva iz nehata i napuštanja broda, jer je otišao prije završetka evakuacije. Opravdavao se da je "pao" u čamac za spašavanje tijekom evakuacije, a u razgovoru za list je dodao kako je njegov pad bio posljedica "gravitacijske sile", budući da se brod jako nagnuo kod nasukavanja o hrid.

Nakon godinu dana istrage o toj nesreći, suci će zatražiti da se pred lice pravde izvede osam osoba, među kojima brodski časnici i čelnici tvrtke Coste Crociere, vlasnika broda, ali glavni krivac u očima pravosuđa i javnosti i dalje je Schettino koji se zauzima za izmjenu propisa koji vrijede za takve situacije.

"Nakon brodoloma Titanica mnoge su se stvari promijenile. Sada bi trebalo učiniti isto. I brodski časnici imaju svoju ulogu. Kako god bilo, pravila treba mijenjati", kazao je.

U iduću nedjelju na Gigliju će se održati više komemoracija kojima će se, uz sudjelovanje obitelji žrtava, obilježiti prva godišnjica nesreće. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene