Divovski oblak pepela iz vulkana na Islandu nastavlja i preko vikenda paralizirati zračni promet u dobrom dijelu Europe, prikovavši za tlo milijune putnika diljem svijeta.


Nakon što je izazvao zatvaranje osam zračnih prostora u četvrtak, debeli oblak prašine koji je vulkan nastavio ispuštati natjerao je više zemalja da objave kako će produžiti trajanje primjene te mjere najmanje do subote navečer. Potpuno ili djelomice zatvoreni su zračni prostori iznad Njemačke, Austrije, Poljske i Češke, uz ranije zatvorene zračne luke u Irskoj, Velikoj Britaniji, Danskoj, Švedskoj, Finskoj, Norveškoj, Nizozemskoj, Francuskoj i Belgiji.

>> Vulkanski oblak nad Hrvatskom, obustavljen zračni promet

Trenutna predviđanja pokazuju da će stanje biti sve gore čitavu subotu’, objavile su u petak britanske službe za zračni nadzor. Ograničenja koja su ukinuta u Škotskoj, Sjevernoj Irskoj i na sjeveru Engleske ponovno su stupila na snagu. Tri pariške zračne luke Roissy, Orly i Bourget bit će zatvorene do subote popodne. Ukupno je u Francuskoj zatvoreno ili će to biti 35 zračnih luka. Talijanski zračni promet bit će zatvoren na cijelom sjeveru Italije u subotu do ranog popodneva. U Njemačkoj je zatvaranje zračnog prostora produljeno najmanje do ranog popodneva u subotu u 16 međunarodnih zračnih luka a Lufthansa je ukinula sve letove predviđene u Njemačkoj do subote u podne. Zračni promet je u potpunosti ili djelomično prekinut u baltičkim zemljama, Češkoj, Austriji, Mađarskoj, sjeverozapadu Rumunjske, Poljskoj.

Vezani članci Slika nije dostupna Europska kontrola očekuje uspostavu 60 posto letova Slika nije dostupna Otkazani letovi prema zapadnoj i sjevernoj Europi

Zrakoplovna tvrtka KLM objavila je otkazivanje svih europskih letova s polaskom iz nizozemske zračne luke Schipol najmanje do subote u podne. Skandinavska zrakoplovna tvrtka SAS upozorila je da bi mogla biti natjerana privremeno otpustiti do 2.500 zaposlenih u Norveškoj, počevši od ponedjeljka, ako avioni ostanu na tlu. Niskobudžetna zrakoplovna tvrtka Ryanair otkazala je svoje letove u Sjevernoj Europi i u baltičkim zemljama do ponedjeljka rano popodne.
Poremećena su kretanja milijuna putnika, posebice u Velikoj Britaniji gdje za vikend završavaju uskršnji školski praznici.

Ironijom sudbine islandski je zračni promet pošteđen. Poremećaji su se osjetili u cijelom svijetu. Većina letova američkih kompanija iz ili u Europu otkazano je u petak. Paraliza zračnog prometa stoji sektor više od 200 milijuna dolara dnevno, ocijenila je Međunarodna udruga zračnog prometa.

Eurocontrol: Poteškoće u zračnom prometu još najmanje 24 sata

Poteškoće u zračnom prometu zbog vulkanskog pepela s Islanda nastavit će se još najmanje iduća 24 sata, objavila je u subotu agencija za kontrolu zračnog prometa Eurocontrol.
Agencija navodi da slijetanja i polijetanja civilnih zrakoplova nisu moguća u većem dijelu sjeverne i središnje Europe, no normalno se odvijaju na jugu Europe, uključujući Španjolsku, jug Italije, Bugarsku, Grčku i Tursku. U subotu se očekuje 6.000 letova u europskom zračnom prostoru, za razliku od uobičajenih 22.000. ‘Prognoze kažu da će se oblak vulkanskog pepela zadržati i utjecati još najmanje iduća 24 sata’, stoji u priopćenju Eurocontrola. (Hina)