Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Armenija: U neredima osam mrtvih

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prosvjedi pristaša armenske oporbe koji su se na trgu u središtu glavnoga grada Erevana sukobili s pripadnicima specijalne policije, bacajući na njih molotovljeve koktele i kamenje, na što je policija uzvratila suzavcem i pucnjevima u zrak, prisilili su armenskog predsjednika u odlasku Roberta Kočarjana da u subotu navečer potpiše uredbu o uvođenju izvanrednog stanja u Erevanu. U sukobima pristaša oporbe i policije poginulo je osmero ljudi.

Na trgu u središtu Erevana okupilo se između 6.000 i 8.000 prosvjednika koji su željeli izraziti nezadovoljstvo zbog odvođenja u kućni pritvor oporbenog vođe i kako tvrde, "pravog pobjednika predsjedničkih izbora" Levona Ter-Petrosjana. On ne želi priznati poraz na predsjedničkim izborima održanim 19. veljače u utrci sa Seržom Sarkisjanom, kojega oporba optužuje za prijevaru.

Pročitajte i ovo Nuklearni projektil, ilustracija "On je izdajica" Propagandistica Kremlja sasula opasne prijetnje: "Za pet godina ova zemlja neće postojati" Slika nije dostupna Armenski predsjednik uveo izvanredno stanje

"Uvodim izvanredno stanje u gradu Erevanu od 1. do 20. ožujka, kako bih spriječio opasnost po javni red i mir", stoji u Kočarjanovu priopćenju.

Agencije izvješćuju kako se situacija otela kontroli, jer su prosvjednici počeli provaljivati u trgovine, kradući sve što im se našlo na putu, a policajci su nestali iz glavnih ulica u kojima vladaju neredi.

Među osam ozlijeđenih policajaca, neki su u teškom stanju. Jedan od novinara France pressea koji se zatekao na mjestu događaj izvijestio je kako je puno ozlijeđenih i među prosvjednicima. Mnogi su pretučeni, a neki su zadobili opekline, no s obzirom na mali broj automobila hitne pomoći, pomoć su im ukazali prijatelji. Za sada iz bolnica nema informacija o broju ozlijeđenih.

Jedan od prosvjednika smatra kako je upravo "izvanredno stanje, ono što su vlasti željele postići". "Svih smo prethodnih dana prosvjedovali mirno i nismo nikoga ozlijedili. Oni su danas napali nas, a mi smo im jednostavno uzvratili", rekao je jedan od prosvjednika.

Prosvjedi su počeli u subotu rano ujutro kad je policija počela rušiti šatore, podignute po uzoru na ukrajinsku Narančastu revoluciju prije nekoliko dana na Trgu slobode. Oko 1.500 prosvjednika koji su ondje 'kampirali' policija je rastjerala. Pritom je priveden i Ter-Petrosjan. EU i Vijeće Europe pozvali su ranije na njegovo oslobađanje.

Erevan: Nakon burne noći vojska na ulicama, osam mrtvih u izgredima

Stanje je mirno u nedjelju ujutro na ulicama Erevana kojima patrolira vojska, dan nakon proglašenja izvanrednog stanja i nakon burne noći u kojoj je u sukobima pristaša oporbe i policije poginulo osmoro ljudi.

Desetak oklopnih transportera i stotinjak vojnika raspoređeno je oko sjedišta vlade i ministarstva vanjskih poslova, stotinjak metara od mjesta na kojemu su u subotu izbili neredi u kojima su izgrednici palili automobile, razbijali izloge i pljačkali trgovine.

Prosvjedi su počeli okupljanjem 6.000 do 8.000 ljudi na trgu u središtu Erevana koji su bili nezadovoljni što je oporbenom vođi Levonu Ter-Petrosjanu, "pravom pobjedniku" predsjedničkih izbora od 19. veljače, određen kućni pritvor.

U sukobima policije i oporbe u subotu život je izgubilo osmero ljudi, priopćila je armenska policija.

"Osam osoba je smrtno stradalo, prema podatcima ministarstva zdravstva", piše u priopćenju u kojemu se ne navodi jesu li žrtve policajci ili prosvjednici.

Ozlijeđena su 33 policajaca, dodaje policija koja ne navodi ima li ozlijeđenih među prosvjednicima.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene