Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Velika Britanija i Sjedinjene Države zatvorile su svoja veleposlanstva u Jemenu zbog pogoršanja stanja sigurnosti u toj zemlji Arapskog poluotoka, priopćila su u srijedu veleposlanstva spomenutih zemalja.


"Stanje sigurnosti u Jemenu se tijekom proteklih nekoliko dana stalno pogoršava. Sa žaljenjem ocjenjujemo da je osoblje i samo veleposlanstvo ugroženo", izjavio je britanski ministar za Bliski istok Tobias Elwood.

Vezani članci Poplave u Velikoj Britaniji - 3 Kaos na sjeveru Europe: Otkazani letovi, tisuće kućanstava bez struje, u Švedskoj poginuo muškarac Slika nije dostupna 2011. - Godina u kojoj je svijet glasno zatražio promjene!

"Naš veleposlanik i diplomatsko osoblje jutros su napustili Jemen i vraćaju se u Veliku Britaniju", dodao je. Odluka o zatvaranju britanskog veleposlanstva uslijedila je nekoliko sati nakon što je SAD zatvorio svoje veleposlanstvo u Sani, navodeći kao razlog "neizvjesnu sigurnosnu situaciju".

"State Department je odlučio suspendirati sve aktivnosti veleposlanstva, a osoblje je privremeno premješteno izvan glavnog grada Sane", kazala je glasnogovornica Jen Psaki. SAD je već prije smanjio broj osoblja u veleposlanstvu zbog produbljenja krize u Jemenu, nakon što su Houthi pobunjenici preuzeli zemlji.

Veleposlanstva Francuske i Italije u Sani u srijedu su još uvijek bila otvorena, ali diplomati su objavili da se razmišlja o njihovu zatvaranju.

Houthi su u petak raspustili parlament i stavili na snagu prijelazni ustav. Jemen je inače uporište snažnog ogranka Al Kaide, a vođe Houthija tvrde da žele zaustaviti Al Kaidu u preuzimanju kontrole nad cijelom zemljom te postoji rizik od sveopćeg sektaškog sukoba. Međunarodno priznati predsjednik Abd Rabu Mansour Hadi nalazi se u kućnom pritvoru, a SAD traži njegovo puštanje.

Jamal Benomar, izaslanik UN-a za Jemen, potvrdio je da su suparničke frakcije i Houthiji pristali na pregovore pod pokroviteljstvom UN-a kako bi pokušali razrješiti trenutnu krizu. Jemen, jedna od najsiromašnijih država arapskog svijeta, suočava se i sa secesionističkim pokretom na jugu zemlje. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook