Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Opasne bakterije u ustima

Tijekom posjeta zubaru 27-godišnjak zaradio smrtonosnu infekciju srca, otkrila je kvrga na dlanu

Tijekom posjeta zubaru 27-godišnjak zaradio smrtonosnu infekciju srca, otkrila je kvrga na dlanu (Foto: New England Journal of Medicine)
Tijekom posjeta zubaru 27-godišnjak zaradio smrtonosnu infekciju srca, otkrila je kvrga na dlanu (Foto: New England Journal of Medicine) Foto: New England Journal of Medicine
Nakon rutinskog posjeta zubaru 27-godišnjaku iz Kanade je na ruci izrasla kvrga. Radi se o smrtonosnoj infekciji srca, tvrde liječnici.

Mladiću je dijagnosticiran endokarditis - što može uzrokovati zatajenje srca, a uzrok su bakterije koje su dospjele u srce.

Pročitajte i ovo Gljivica Chondrostereum purpureum znanstvenici zbunjeni Smrtonosna biljna gljivica prvi put prešla na čovjeka: Mutiraju i razvijaju otpornost na lijekove Ilustracija prenose je mačke Rijetka infekcija stigla do Europe: Prvi simptom su ranice, može zahvatiti i oči, pluća, kosti

Liječnici u Vancouveru vjeruju da je smrtonosna bakterija u njegovoj ruci uzrokovala bubrenje krvne žile ili aneurizmu. Tvrde da je endokarditis mogao uzrokovati nedavni posjet zubaru te da je na taj način opasna bakterija došla do njegova srca.

Stručnjaci sa Sveučilišta British Columbia u četvrtak su objavili sve o ovom slučaju u prestižnom medicinskom časopisu New England Journal of Medicine.

Muškarac se isprva žalio na crvenu mrlju na dlanu, no ona se nakon 2 tjedna pretvorila u ispupčenu plavu kvrgu. Potražio je medicinsku pomoć u lokalnoj bolnici nakon što je postao zabrinut zbog konstantne boli koju je trpio u predjelu abdomena.

Liječnici su tada otkrili da je šest tjedana imao temperature, smanjen apetit i noćno znojenje.

Dr. Bashaar Alibrahim i dr. George Wharmby otkrili su u časopisu da je tijekom bolesti izgubio 12 kilograma.

Testovi su pokazali mala područja mrtvog tkiva u njegovoj slezeni i lijevom bubregu, a otkriveno je i da se na njegovom aortalnom ventilu, koja regulira protok krvi iz srca u arteriju, nalazi zaražena masa

Kulture njegovih uzoraka krvi bile su pozitivne na bakteriju Streptococcus salivarius koja se uglavnom nalazi u ustima.

Liječnici su potom dijagnosticirali bakterijski endokarditis - koji svake godine pogađa jednu od 30.000 osoba.

Širenje infekcije zatim je oštetilo krvne žile koje su dovodile krv u njegovu ruku što je dovelo do kvrge koja se pojavila na dlanu.

Liječnici tvrde da je njegova infekcija "možda povezana s lošom oralnom higijenom i nedavnim posjetom zubaru".

Potencijalno kobna infekcija srca često može biti uzrokovana time da bakterije iz usta uđu u krvotok. To se može dogoditi zbog krvarenja ili upale desni ili tijekom rutinskog posjeta zubaru tijekom kojeg se oslobode bakterije.

Nakon kure antibiotika infekcija se povukla u roku od dva dana. Ipak, bio je podvrgnut operaciji da se odstrani aneurizma i zamijeni aortalni ventil.


 

 


 

 

 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene