Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Kanadska služba za useljeništvo u Vancouveru počela je razmatrati slučaj Josipa Budimčića, osuđenog za ratne zločine u Hrvatskoj, objavili su kanadski i hrvatski izvori u Kanadi.


Federalne vlasti preispituju izbjeglički status Budimčića, koji je 1997. emigrirao u Kanadu iz hrvatskog Podunavlja, navodno zavaravši kanadske vlasti s podacima o svojoj ulozi u ratu, zbog čega mu prijeti deportacija u Hrvatsku, izvijestili su su dnevni listovi "The Province" i "National Post" u Vancouveru.

Vezani članci Toplinski val u Kanadi - 1 VIDEO Rekordne vrućine u Kanadi odnijele 25 života, zabilježene ekstremne temperature: ''Nužno je da provjeravamo jedni druge'' Toplinski val u Sjevernoj Americi - 3 U Kanadi izmjereno rekordnih 46,6 stupnjeva: ''Ovo je nešto što nitko prije nije vidio!''

Budimčić (44) je 1996. na Županijskom sudu u Osijeku kao pripadnik srpske paravojske proglašen krivim za likvidaciju i nestanak hrvatskih branitelja na području istočne Slavonije i osuđen na 15 godina zatvora.

Prema iskazima svjedoka, Budimčić je zajedno s vojnicima JNA 12. listopada 1991. godine na području između Bijelog brda i Tenje kod Osijeka zarobio 12 pripadnika ZNG-a. Zarobljeni hrvatski vojnici tada su bili izvrgnuti mučenju, a jedan dio je odveden prvo u logor u Bogojevu, a zatim u Begejce kraj Vršca, dok je drugi dio odveden u smjeru Tenje. Kasnije su tijela petorice ubijenih pripadnika ZNG-a ekshumirana.

Rođen u Bizovca pokraj Valpova, Budimčić je do početka Domovinskog rata radio kao prometni policajac u Osijeku, a potom se pridružio srpskoj paravojsci.

Po nacionalnosti je Hrvat, a supruga mu je Srpkinja.

Pred Odborom za imigraciju i izbjeglice (IRB) u Vancouveru,
odvjetnik Dennis McCrea branio je Budimčića tvrdnjama o pristranosti hrvatskih sudova 90-ih godina.

"Hrvatskim sudovima ne može se vjerovati da donose valjane presude, posebno u vrijeme dok su još bili uključeni u građanski rat i progonili svakoga tko se nije borio na njihovoj strani. O tome se ustvari radi", rekao je odvjetnik McCrea u raspravi, piše The Province.

Ministarstvo javne sigurnosti je kritizirano jer nije pružilo dokaze protiv tih tvrdnji o pristranosti hrvatskih sudova na raspravi o statusu Budimčića, navodi National Post.

Dvojica dužnosnika kanadskog veleposlanstva u Beogradu, koji su bili uključeni u prvotno odobravanje izbjegličkog statusa Budumčiću, jedini su svjedoci koje su izvele federalne vlasti u postupku.

Predsjedavajući odbora IRB-a Ross Pattee zatražio je iskaz vještaka o navodnoj pristranosti hrvatskih sudova.

"Nema iskaza vještaka", rekao je pravni zastupnik federalnih vlasti Josse Davidson, navodi list.

Za saslušanje u slučaju Budimčić predviđeno je punih pet dana, kazao je glasnogovornik kanadske Granične službe Faith St.John.

Hrvatsko veleposlanstvo i Generalni konzulat u Ottawi prate razvoj slučaja Budimćić, izjavio je za Hinu generalni konzul RH u Ottawi Ivo Vasilj.

"Mi pratimo slučaj. Odbor IRB-a razmatra da li će se Budimčiću ukinuti izbjeglički status ako se utvrdi da je lagao pri dobijanju ulazne vize za Kanadu", rekao je Vasilj, dodajući kako u slučaju ukidanja izbjegličkog statusa postoji mogućnost njegova izručenja Hrvatskoj.

Budimčić od 2003. živi na otoku Saltspring, pokraj Vancouvera, gdje je poznat kao "Joe Somebody", radnik na održavanju u lokalnom samposluživanju i majstor za kućne popravke. Stanovnici te otočne zajednice čak su prikupljali donacije za njegove odvjetničke troškove, navodi The Province.