Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U razdoblju kraćem od 24 sata, rijetka električna oluja, gotovo bez kiše, proteklog je vikenda pogodila sjevernu Kaliforniju, rezultirajući s gotovo 8.000 gromova koji su izazvali više od 800 šumskih požara, izvijestili su u srijedu američki mediji.


Oluja je bila neobična ne samo zbog tzv. "suhe grmljavine" i tako velike količine grmljavinskog pražnjenja na ogromnom teritoriju, već i zbog toga što je došla vrlo rano u sezoni, i to s Tihog oceana. Takve oluje obično dolaze u srpnju i kolovozu, a uglavnom se formiraju na jugoistoku Kalifornije.

Vezani članci Požari u Kaliforniji - 3 Najveći požari u povijesti Kalifornije: Najmanje šestoro mrtvih, 500 uništenih domova, 43 ranjenih civila Požari pustoše Kalifornijom, gdje vladaju pasje vrućine Munje u Kaliforniji izazvale nezapamćene požare: Izgorjele brojne kuće, evakuirano na desetke tisuća ljudi

"Radi se o klimatološki rijetkoj pojavi. Tipično to ne viđamo u ovom dijelu ljeta. Vidjeti 8.000 gromova, to je visoko na ljestvici", izjavio je John Juskie, znanstvenik Naconalne meteorološke službe u Sacramentu.

Tisuće vatrogasaca u utorak se u Kaliforniji borilo s požarima, s kopna i iz zraka, gdje su angažirani deseci protupožarnih helikoptera i zrakoplova.

Požarima je zahvaćeno na desetke tisuća hektara šume a stotine stanovnika prisiljeno je na evakuaciju, rekao je Daniel Berlant, glasnogovornik kalifornijskog ministarstva za šumarstvo i zaštitu od požara.