Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Napokon je objašnjeno kako je riješena zagonetna smrt ruskog tajnog agenta Aleksandra Litvinenka.


Teoretičar fizike iz Velike Britanije, Norman Dombey, bio je ključni svjedok u istrazi o smrti Aleksandra Litvinenka.

Vezani članci Slika nije dostupna Patolozi su zbog radijacije imali dva zaštitna odijela i boce s kisikom Slika nije dostupna Istraga u Britaniji: Je li Putin naručio ubojstvo bivšeg KGB-ovg špijuna?

'Njegove ubojice počinile su kobnu pogrešku jer su ga odlučile ubiti u Velikoj Britaniji. Bilo gdje drugdje u svijetu njegova smrt vjerojatno ne bi bila sumnjiva', kaže Dombey. Izvješće o istrazi trebalo bi biti objavljeno idućeg tjedna, a prema njemu jasno je da iza smrti Aleksandra Litvinenka stoji - Rusija, odnosno Vladimir Putin.

No, vjerojatno nikakve istrage ne bi bilo da Litvinenko nije čaj s radioaktivnim polonijem popio baš u hotelu u Londonu 1. studenog 2006. godine. Nakon toga počeo je povraćati, dobio plikove u ustima, a otpala mu je i kosa. Prevezen je u Sveučilišnu bolnicu u Londonu na odjel za fiziku gdje su stručnjaci pokušali otkriti uzrok njegove smrti.

Bivši ruski agent koji je svoju zemlju napustio još 2000. imao je sve znakove trovanja radioaktivnom supstancom, no Gigerov brojač nije pokazivao znakove radioaktivnosti. Postoje tri načina na koja se emitira zračenje radioaktivnim tvarima, no samo alfa radijaciju Gigerov brojač ne može registrirati već su potrebni drugi detektori.

Polonij samo iz Rusije

Uzorci izuzeti iz Litvinenkovog tijela poslani su na britanski institut za nuklearno naoružanje. Tamo su znanstvenici posumnjali na polonij koji se hvata za metal. U Litvninenkove tjelesne tekućine uronili su srebrni disk koji je privukao alfa čestice i ispostavilo se da se one poklapaju s izotopom polonija poznatim kao polonij 210.

'Taj izotop proizvodi se samo na jednom mjestu na svijetu, u Rusiji, i to u njihovoj tvornici nuklearnog oružja Avangard. Zato prst krivnje za smrt Aleksandra Litvninenka možemo uprijeti samo u Rusiju', zaključio je Dombey, a prenosi Guardian.