Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Grad kao iz bajke

Kad poslodavac za vas izgradi cijeli grad u kojem je skoro sve besplatno!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zamislite da se zaposlite, a poslodavac vam da kuću, plaća režije, izgradi besplatnu bolnicu...

Mjesto kao iz bajke - tako bi se moglo nazvati naselje Hershey u američkoj saveznoj državi Pennsylvaniji koje broji nešto više od 14.000 stanovnika. Nastalo je na ideji filantropa Miltona Hersheyja koji je svoje poslovno carstvo prije više od 100 godina izgradio na čokoladi. Upravo zato Hershey je poznat i kao ‘Čokograd’ ili ‘Najslađe mjesto na svijetu’.

‘Njegova je vizija bila industrijska utopija, pravi čokoladni grad u kojem bi svatko tko želi mogao dobiti posao, u kojem bi djeca rasla na svježem zraku, u kojem bi se hipoteke gubile u neprolaznom blagostanju’, napisao je Joel Glenn Brenner opisujući Hersheyja u knjizi ‘Carevima čokolade’.

Uz pomoć poslovne spretnosti tu je svoju viziju i ostvario. ‘Osigurao je besplatnu medicinski skrb, financirao električnu energiju, vodu i tramvajsku uslugu, kazalište, plesnu dvoranu, bazen, školu i hokejaško igralište. Vodio je robnu kuću u gradu, ljekarnu i - dvojbeni blagoslov - novine. Gradio je kuće za službenike uprave i radnike, a svaka je bila projektirana drugačije da bi se izbjegao izgled kompanijina grada’, napisao je Mort Roseblum u knjizi ‘Čokolada’.

Pročitajte i ovo Ilustracija Izrazio žaljenje zbog incidenta Otac učenice koji je šakom udario profesora pušten je na slobodu Ilustracija Za vrijeme nastave Objavljeni detalji napada u osnovnoj školi, policija otkrila što će biti s ocem koji je nasrnuo na nastavnika

FOTO Pokušajte pogoditi što se ovdje prodaje!

Milton Hershey i njegova supruga Kitty otišli su i korak dalje od brige za svoje radnike. Vjerovali su da je općenito moguće izgraditi bolje društvo, pa su velik dio svog poslovnog bogatstva uložili u obrazovanje djece bez roditelja.

‘Od svih njegovih projekata, škola Hershey, utemeljena za problematičnu siročad, bila je njegova prva ljubav. Bila je to Kittyna zamisao. Par je darovao 485 jutara zemlje, zajedno sa svojim posjedom, gospodarskim zgradama i stokom kao jezgrom za ono što je trebalo biti uzorna institucija za stotine siromašnih i nesretnih dječaka.

Tri godine nakon Kittyne smrti, Hershey je potiho prepisao čitavo svoje bogatstvo na Hershey Trust, kako bi škola nastavila raditi. Dar je uključivao ne samo još tisuće jutara zemlje, nego i njegov udio u kompaniji, vrijedan više od 60 milijuna dolara. U dobi od 61 godine, s preostalih dva i pol desetljeća života, Hershey je darovao sve što je imao.

Hersheyjev prvobitni dar Milton Hershey trustu narastao je do vrijednosti od više od 5 milijardi dolara do 2002. godine. Škola je imala 1.200 učenika, od vrtićke dobi do 12. razreda, a više nisu svi bili djevojčice i dječaci iz razorenih domova u gradu. Potrošeno je 96.000 dolara na godinu na svakog učenika, a od toga nije bilo štete (op.a. za proračun tvornice od koje živi cijeli gradić)’, piše Rosenblum.

2011. godine škola je proslavila 100 godina postojanja i još uvijek se može pohvaliti upisom učenika čiji su se roditelji našli u teško prebrodivim životnim poteškoćama, poput ovisnosti ili izrazito narušenog zdravstvenog stanja.

A da bi život u tom gradu mogao postati još profitabilniji pokazuje i podatak o ulasku Hersheyja u ogromno kinesko tržište. Naime, uprava tvornice Hershey početkom siječnja završila je pregovore o kupnji najvećeg proizvođača slatkiša u Kini Shanghai Golden Monkey Food Joint Stock Co., Ltd. (SGM). Potpuno preuzimanje 80 posto vlasništva te 25-godišnje kompanije očekuje se u drugom kvartalu ove godine kada će stanovnici Kine početi konzumirati jednu od najprodavanijih američkih čokolada.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene