Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Predsjednik parlamenta Južnog Sudana u subotu je pročitao formalnu deklaraciju neovisnosti Republike Južni Sudan, što je konačni korak po sporazumu iz 2005. godine sklopljenom nakon desetljeća ratova zmeđu sjevara i juga i Sudana.


'Mi, demokratski izabrani predstavnici naroda, ovime proglašavamo Južni Sudan neovisnom i suverenom državom', izgovorio je predsjednik parlamenta James Wani Igga čitajući službenu objavu neovisnosti.

Vezani članci General-pukovnik Mladen Fuzul i Andrija Jarak Zapovjednik u Oluji o proslavi u Kninu i ključnim momentima za operaciju: ''I nas je netko kao mladiće podcijenio i tu leži jedan od debelih razloga zašto su izgubili rat'' Andrej Plenković Plenković poslao poruku Srbiji: "Velikodušnost u pobjedi ne znači da ćemo ikad ikome dopustiti da se dovodi u pitanje obrambenost Domovinskog rata"

Stanovnici Jube, glavnog grada Južnog Sudana u ponoć su u trenutku kad su zvona označila novi dan, počeli na ulicama slaviti prvi dan nove afričke države.

'Slobodni smo! Slobodni smo! Zbogom Sjeveru, pozdrav sreći', izvikivale su mase. Neovisnost će tijekom dana službeno biti obilježena svečanim podizanjem zastave Republike Južni Sudan te potpisivanjem prijelaznog Ustava a u Jubi će se održati i vojna parada.

Sudan je postao prva država svijeta koja je priznala Južni Sudan, svoju negdašnju naftom bogatu provinciju. Južni dio zemlje od sjevernog se odvojio i proglasio neovisnost u skladu s mirovnim dogovorom iz 2005.

Na referendumu u siječnju, 99 posto stanovnika Južnog Sudana glasalo je za neovisnost. Referendum je bio dio mirovnog sporazuma iz 2005. godine, kojim je okončan višedesetljetni sukob sjevera i juga zemlje. Taj najdulji građanski rat u Africi odnio je dva milijuna života, ostavio za sobom samo bolest i glad, a vođen je prvenstveno zbog vjerskih, ideoloških i etničkih razlika, ali i zbog nafte.

Sudan je do podjele bio najveća afrička država. (D.Š./Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju