Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Slobodni smo!'

Južni Sudanci na ulicama slave neovisnost

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik parlamenta Južnog Sudana u subotu je pročitao formalnu deklaraciju neovisnosti Republike Južni Sudan, što je konačni korak po sporazumu iz 2005. godine sklopljenom nakon desetljeća ratova zmeđu sjevara i juga i Sudana.

'Mi, demokratski izabrani predstavnici naroda, ovime proglašavamo Južni Sudan neovisnom i suverenom državom', izgovorio je predsjednik parlamenta James Wani Igga čitajući službenu objavu neovisnosti.

Pročitajte i ovo UNICEF Hrvatska pomaže djeci Sudana koja pate u najvećoj zaboravljenoj krizi. Kaos u Sudanu UNICEF Hrvatska pomože djeci koja pate u zaboravljenoj krizi: "Ne dopustimo da ostanu zaboravljena" Prodaja narodnih trezoraca - 4 Država je poželjan dužnik Građani pohrlili po državne trezorce: "To je dobra prilika"

Stanovnici Jube, glavnog grada Južnog Sudana u ponoć su u trenutku kad su zvona označila novi dan, počeli na ulicama slaviti prvi dan nove afričke države.

'Slobodni smo! Slobodni smo! Zbogom Sjeveru, pozdrav sreći', izvikivale su mase. Neovisnost će tijekom dana službeno biti obilježena svečanim podizanjem zastave Republike Južni Sudan te potpisivanjem prijelaznog Ustava a u Jubi će se održati i vojna parada.

Sudan je postao prva država svijeta koja je priznala Južni Sudan, svoju negdašnju naftom bogatu provinciju. Južni dio zemlje od sjevernog se odvojio i proglasio neovisnost u skladu s mirovnim dogovorom iz 2005.

Na referendumu u siječnju, 99 posto stanovnika Južnog Sudana glasalo je za neovisnost. Referendum je bio dio mirovnog sporazuma iz 2005. godine, kojim je okončan višedesetljetni sukob sjevera i juga zemlje. Taj najdulji građanski rat u Africi odnio je dva milijuna života, ostavio za sobom samo bolest i glad, a vođen je prvenstveno zbog vjerskih, ideoloških i etničkih razlika, ali i zbog nafte.

Sudan je do podjele bio najveća afrička država. (D.Š./Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene