Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Južna Koreja pojačava osiguranje na granici i dramatično je povećan broj vojnika na pet otoka u blizini Sjeverne Koreje.


Napetost između dviju Koreja povećane su nakon vojnog sukoba u kojem je smrtno stradalo četvero ljudi. KIneski premijer Wen Jiabao pozvao je obje nacije da se 'suzdrže od nasilja', no Sjeverna Koreja prijeti nastavkom vojnih akcija ukoliko njihov susjed nastavi s onim što nazivaju 'putem vojne provokacije', javlja BBC.

Vezani članci Ravnateljica Centra za socijalnu skrb Ivanić-Grad Martina Cuvaj Ravnateljica Centra u Ivanić-Gradu: "Minute su nas dijelile od toga da se dogodi veliko zlo. Otac je razvalio vrata i detektor metala, bacio zaštitarku na stol i razbio ga..." Hobotnica napala čovjeka u Australiji 04 Hobotnica u plićaku napala geologa: ''Voda je odjednom postala mutna...''

Za rast neprijateljskih odnosa Pjongjang krivi SAD te tvrde kako su one pomogle podignuti 'ilegalnu' morsku granicu  dviju zemalja. U prošlom napadu za kojeg govore da je najgori sukob dviju Koreja od Korejskog rata.

>> Kina poziva na smirenost i razgovor Sjeverne i Južne Koreje

>> Scenariji: Seul prijeti, no opcije su im ograničene

Vojna vježba kao provokacija

'Vlada Južne Koreje odlučila je povećati vojnu snagu, uključujući broj vojnika na pet otoka u Žutom moru te će povećati budžet prema asimetričnim prijetnjama Sjeverne Koreje', izvijestio je državni tajnik Hong Sang-pyo dodajući kako će promijeniti način odgovaranja na prijetnje Sjeverne Koreje jer su dosadašnja pravila bila 'dosta pasivna.

No, kako javlja CNN, Sjeverna Koreja je službeno objavila kako će nastaviti s napadima ukoliko Južna Koreja nastavi s 'nepromišljenim vojnim provokacijama'. 'Ukoliko bude provociran Pjongjang će bez promišljanja na provokacije odgovoriti jakim drugim i trećim napadom', izvijestio je državni vrh. Indirektno, Sjeverna Koreja pod provokacije između redaka referira vojne vježbe koje Južna Koreja planira sa SAD-om u nedjelju.