Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ako ...

OŠTRA PORUKA Turska neće tako skoro u EU

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker rekao je kako Turska neće tako skoro ući u Europsku uniju.

Turska neće tako skoro ući u Europsku uniju, a pregovori oko njezina pridruživanja će se smjesta obustaviti ako odluči ponovo uvesti smrtnu kaznu, izjavio je u ponedjeljak predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker.

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić tv gostovanje Vučić o ubojstvu Danke: "Ovo zaslužuje smrtnu kaznu, ponovit ću taj zahtjev Vladi Srbije" Prosvjedi i uhićenja u Turskoj nakon što je oduzet mandat kurdskom gradonačelniku Lokalni izbori u Turskoj Oduzet mandat kurdskom gradonačelniku u Turskoj pa su uslijedili prosvjedi i uhićenja

Nakon neuspjelog vojnog udara, oko 60.000 vojnika, policajaca, sudaca, profesora i javnih službenika je pod istragama ili je suspendirano i pritvoreno.

'Smatram da Turska, u sadašnjem stanju, nije u poziciji da tako skoro, a niti dugoročno, postane članica EU-a', kazao je Juncker na francuskoj televiziji France 2.

Dodao je da zemlji koja u svoje zakonodavstvo uvede smrtnu kaznu nije mjesto u Europskoj uniji.

Izdan nalog za uhićenje 42 novinara

Turske vlasti izdale su nalog za uhićenje 42 novinara, izvijestila je privatna turska televizijska postaja NTV, javlja AP

Među njima je i poznati novinar Nazi Ilicak, koji je kritizirao vladavinu predsjednika Erdogana te slamanje otpora predvođenog Fetuhallahom Gulenom, klerikom kojeg je turska vlada optužila da stoji iza neuspjelog pokušaja državnog udara 15. srpnja.

Prije nešto manje od tjedan dana turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan proglasio je tromjesečno izvanredno stanje u državi što omogućuje vlastima da djeluju brže i efikasnije u uhićenjima onih koje smatra odgovornima za pokušaj udara prošlog petka navečer.

U međuvremenu je iz raznih sektora došlo do otpuštanja i uhićenja velikog broja ljudi, spominje se broj od 50.000, a riječ je prije svega o vojsci, pravosuđu, obrazovanju i medijima, gdje su se mnogi našli bez licenci za rad.

Zapadne zemlje izrazile su opravdano strahovanje da je pokušaj puča zapravo poslužio turskom predsjedniku za sustavno 'čišćenje' nepoćudnih, posebice u svjetlu činjenice da on već duže vrijeme ima namjeru provesti promjene ustava i utvrditi svoju vladavinu uvođenjem predsjedničkog sustava. (I.D. / Hina)
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene