Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Bivši luksemburški premijer Jean-Claude Juncker, kandidat desnog centra za predsjednika Europske komisije, pozvao je Europsku uniju da ne dopusti da Moldavija bude 'sljedeća žrtva' Rusije nakon Ukrajine, u razgovoru za njemačke novine.


'Nakon događaja u Ukrajini sada je krajnji čas da Europljani brzo, to jest u tjednima koji dolaze, potpišu s Moldavijom ugovor o pridruživanju', rekao je za nedjeljno izdanje njemačkog Welt am Sonntaga.

Vezani članci Vladimir Putin Stručnjak objasnio veliku Putinovu slagalicu za Rusiju poslije 2024.: Neće biti ni predsjednik, ni premijer, ali ostaje na vrhu Slika nije dostupna Putin na TV-u: Bio sam spreman staviti nuklerano oružje na raspolaganje

U srijedu je moldavski predsjednik Nicolae Timofti pozvao EU da ubrza postupak potpisivanja ugovora o pridruživanju.

Dan ranije rekao je da je predsjednik parlamenta Pridnjestrovlja, ruskojezične pokrajine koja se uz pomoć Moskve odcijepila nakon rata 1992., obratio Rusiji sa zahtjevom da joj se ta regija pripoji poput Krima.

Juncker je rekao da 'moramo stati na put (ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu). On mora znati da u Moldaviji ne može činiti ono što je učinio na Krimu.'

EU mora 'stabilizirati Moldaviju i povezati je sa zapadom (...) Inače bi mogla biti sljedeća žrtva ruske agresije', kazao je.

Kijev: Raste opasnost od rata Ukrajine i Rusije

U nedjelju je vrhovni zapovjednik savezničkih snaga u Europi (SACEUR), američki general Philip Breedlove, izrazio zabrinutost zbog velike nazočnosti ruskih vojnika na granici s Ukrajinom koja bi se mogla završiti intervencijom Moskve u Pridnjestrovlju.

Moldavija je, uz Gruziju, bivša sovjetska republika koja je parafirala ugovor o pridruživanju na summitu Istočnog partnerstva EU-a u Vilniusu u studenome 2013. Taj se ugovor još mora pravno urediti prije nego se službeno potpiše. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook