Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Juncker raspodijelio resore

Mimica povjerenik za međunarodnu suradnju i razvoj

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iako se očekivalo da će Neven Mimica biti novi povjerenik za ribarstvo, taj mu resor ipak nije pripao.

Izabrani predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker objavio je u srijedu sastav nove Komisije koja bi trebala preuzeti dužnost 1. studenoga i u kojoj će hrvatski povjerenik Neven Mimica biti zadužen za međunarodnu suradnju i razvoj.

Pročitajte i ovo Važne odluke u Europskoj uniji Dugo se spominje Tjedan koji bi mogao odrediti budućnost Europe: Rusija i SAD razbacale su geopolitičke karte Kako se odvija najteži intervju za posao na svijetu i tko u njemu može povući ručnu kočnicu? (Foto: Getty Images) Velike ambicije Kako se odvija ''najteži intervju za posao na svijetu'' i tko u njemu može ''povući ručnu kočnicu''?

Iako je Reuters u utorak objavio da će Neven Mimica biti novi povjerenik za ribarstvo, ta se informacija pokazala netočnom. Mimica je naime postao povjerenik za međunarodnu suradnju i razvoj, a ribarstvo je dobio Maltežanin Karmenu Vella.

Mimica je od srpnja prošle godine u komisiji Josea Manuela Barrosa bio povjerenik za zaštitu potrošača.

Nova će Komisija imati bitno drukčiju strukturu od dosadašnjeg saziva. Imat će sedam potpredsjednika, koji će voditi projektne timove i koji će voditi i koordinirati rad povjerenika, a sastav tih timova ovisit će o potrebama tih projekata. Juncker je rekao da potpredsjednici neće biti 'superpovjerenici', niti će ostali povjerenici biti manje vrijedni članovi Komisije.

U novoj Komisiji je pet bivših premijera, četiri bivša zamjenika premijera, 19 bivših ministara, sedam povjerenika koji su obnašali povjereničku dužnost u prethodnom sazivu i osam bivših zastupnika u Europskom parlamentu.

U Komisiji je devet žena, kao i do sada, a tri od sedam potpredsjednika su žene. Komisija je u prosjeku mlađa od odlazeće ekipe, a prosječna dob potpredsjednika je 49 godina.

Jedan od sedam potpredsjednika bit će Federica Mogherini, visoka predstavnica za vanjsku i sigurnosnu politiku, koja je ujedno i članica Vijeća EU-a i predsjeda sastancima Vijeća za vanjske poslove.

Novost je i uvođenje dužnosti prvog potpredsjednika Komisije, što će biti Nizozemac Frans Timmermans i on će biti Junckerova desna ruka.

Neven Mimica kontrolira 100 milijardi eura

Ostali potpredsjednici su Bugarka Kristalina Georgieva, koja će biti zadužena za proračun i ljudske resurse, Slovenka Alenka Bratušek za energetsku uniju, Finac Kyrky Katainen za zapošljavanje, rast, investicije i konkurentnost, Latvijac Valdis Dombrovskis za euro i socijalni dijalog, Estonac Andrus Ansip za jedinstveno digitalno tržište.

Povjerenica za pravosuđe, zaštitu potrošača i ravnopravnost spolova bit će Čehinja Vera Jourova, Nijemac Guenther Oettinger bit će povjerenik za digitalnu ekonomiju i društvo, Francuz Pierre Moscovici za ekonomiju, financije, poreze i carine, Belgijka Marianne Thyssen za zapošljavanje, socijalna pitanja, vještine i mobilnost radne snage, Rumunjka Corina Cretu za regionalnu politiku, Austrijanac Johannes Hahn za europsko susjedstvo i pristupne pregovore, Grk Dimitris Avramapoulos za migracije i unutarnje poslove, Vytenis Andriukatis za zdravstvo i sigurnost hrane, Britanac Jonathan Hill za financijsku stabilnost, financijske usluge i uniju tržišta kapitala, Poljakinja Elzbieta Bienkowska za unutarnje tržište, industriju, poduzetništvo i mala i srednja poduzeća, Španjolac Miguel Arias Canete za klimu i energiju, Hrvat Neven Mimica za međurodnu suradnju i razvoj, Dankinja Marghrete Vestager za tržišno natjecanje, Slovak Maroš Šefčovič za promet i prostor, Šveđanka Cecilia Malmstroem za trgovinu, Maltežanin Karmenu Vella za okoliš, pomorsku politiku i ribarstvo, Mađar Tibor Navracsisc za obrazovanje, kulturu, mlade i građanstvo, Portugalac Carlos Moedas za istraživanje, znanost i inovacije, Irac Phil Hogan za poljoprivredu i ruralni razvoj i Cipranin Stylianides za humanitarnu pomoć i upravljanje krizama.

Svi članovi Komisije, osim Junckera, moraju proći saslušanje pred nadležnim parlamentarnim odborima. Saslušanja su predviđena u razdoblju od 29. rujna do 3. listopada.

Europski parlament bi o cijeloj Komisiji trebao glasovati na plenarnoj sjednici u listopadu kako bi ona mogla preuzeti dužnost 1. studenoga. (Hina/Ma.B.)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene