Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bilateralni sporazum

Josipović i Tadić: Za ratne zločine treba suditi prema prebivalištu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednici Hrvatske i Srbije dogovorili su se, između ostalog, o sklapanju bilateralnog sporazuma kojim bi se nadležnost za procesuiranje ratnih zločina određivala prema prebivalištu optuženika

Ivo Josipović, Boris Tadić, Željko Komšić, Bakir Izetbegović i Nebojša Radmanović zadovoljni su, a dogovore, kažu, trebaju operacionalizirati vlade. Najvažnijim se čini načelni dogovor Josipovića i Tadića o sklapanju bilateralnog sporazuma kojim bi se nadležnost za procesuiranje ratnih zločina određivala prema prebivalištu optuženika. Zbog nepostojanja unutarnjeg konsenzusa BiH se neće priključiti ovoj inicijativi.

Pročitajte i ovo Učenici se oprostili od ubijenog Farisa Pendeka Tragedija u Sarajevu Učenici se oprostili od ubijenog prijatelja Farisa, objavili njegove posljednje riječi koje slamaju srce Sarajevo Alarmantno stanje Sarajevo je drugi najzagađeniji grad na svijetu: Zbog kvalitete zraka godišnje umre 3300 ljudi

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović izjavio je na Jahorini kako je uvjeren da će zakon o ništetnosti optužnica za ratne zločine protiv hrvatskih državljana koje su podigla srbijanska pravosudna tijela u svakom slučaju 'pasti u vodu' te da sporazum sa Srbijom o procesuiranju ratnih zločina prema mjestu prebivališta počinitelja može bolje riješiti takve probleme.

'Taj je zakon po mom sudu neustavan i o tome će se izjasniti Ustavni sud (Hrvatske) i pustimo ga neka radi. Ono što je najvažnije je da sporazum kojega predlažem, a ja sam to naravno raspravio s našom vladom, onemogućava politizaciju postupaka za ratne zločine', kazao je Josipović u posebnoj izjavi za hrvatske medije nakon sastanka s predsjednikom Srbije Borisom Tadićem i članovima Predsjedništva BiH.

Josipović je uvjeren kako će se počinitelje ratnih zločina nad Hrvatima koji prebivaju u Srbiji tamo lakše i procesuirati i da će to biti bolje nego suđenja u odsutnosti. 'Mislim da je to zajednički interes jer ćemo izbjeći politizaciju i više neće biti 'slučajeva Purda', a pravda će lakše nalaziti put do krivaca', kazao je hrvatski predsjednik.  (Hina/Agencija VLM)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene