Obavijesti Video Pretražite Navigacija
JOSIP MERDŽO ZA DNEVNIK NOVE TV

Ususret važnim pregovorima u Sarajevu: "Da je dosad postojala dobra namjera, valjda bismo došli do nekih rješenja"

Nova runda pregovora o izmjenama izbornoga zakona i Ustava počinje u četvrtak u Sarajevu. Što se sve događa doznaje reporter Dnevnika Nove TV Mario Jurič.

Pregovori počinju u četvrtak točno u podne u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine, a okupit će hrvatske i bošnjačke političke stranke. Reporter Dnevnika Nove TV Mario Jurič razgovarao je s Josipom Merdžom, glavnim tajnikom Hrvatskog narodnog sabora.

Pročitajte i ovo Pregovori - 3 Politička trgovina Svi pokušavaju do 76 ruku: "Taj jedan mandat što su dobili od nas je najviše što smo im mogli dati" Nikola Grmoja Iz minute u minutu Nakon odgovora DP-a na poziv u koaliciju oglasio se i Grmoja: "Pokažite da niste ispostava HDZ-a"

Merdžo je kazao da hrvatska strana dolazi na pregovore s poznatim stavovima - implementacija odluke Ustavnog suda BiH o popuni Doma naroda, kao i implementacija presuda Europskog suda za ljudska prava. "Hrvatska strana je predlagala modele za koje smatramo da otklanjaju sve elemente diskriminacije, a dobili smo i potvrdu Venecijanske komisije da su određeni elementi tih modela sasvim prihvatljivi i na tragu europskih standarda."

Istaknuo je da se ne može ukinuti konstitutivnost ni izbrisati hrvatski narod iz Ustava BiH pa svi koraci koji vode prema nekom takvom ishodu neće biti prihvaćeni s njihove strane.

Na pitanje vjeruje li u dobre namjere bošnjačke strane, kazao je da se nažalost dosad pokazalo da toga nema. "Da je postojala dobra namjera i dosad, valjda bismo došli do nekih rješenja." Istaknuo je kako se nada da će u konačnici razum prevladati.

Ako se ne uspiju dogovoriti, neki plan B vjerojatno će biti jedna od tema koje će se razmatrati na izvanrednom zasjedanju Hrvatskog narodnog sabora, zakazanom za 19. veljače.

Na pitanje je li opcija i bojkot izbora, kazao je: "U ovom trenutku ne bih to mogao naglasiti, mada je to možda jedna od najlogičnijih opcija. Međutim, ako se izbori održe, onda će hrvatske pozicije biti popunjene, ako ne legitimnim predstavnicima Hrvata, onda nekim drugim, tako da je u ovom trenutku teško o tome govoriti. Hrvatski narodni sabor će vjerojatno i o tome zauzeti svoje stajalište." 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene