Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Leko u Berlinu

'Nove napetosti prijete novim sukobima i ljudskim žrtvama'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko rekao je u subotu u Berlinu, na konferenciji povodom 25. obljetnice rušenja Berlinskog zida, kako nove napetosti između Istoka i Zapada prijete novim sukobima i ljudskim žrtvama, usporedivši događaje u Njemačkoj prije 25 godina s današnjim aktualnim procesima u Ukrajini.

"Nove napetosti između Istoka i Zapada prijete novim konfrontacijama, golemim ljudskim žrtvama i drugim štetnim političkim i gospodarskim posljedicama. Na neki način se dobiva dojam da se Zid pomaknuo, ali nije nestao što nikako ne bismo smjeli prihvatiti", poručio je Leko koji sudjeluje na godišnjoj konferenciji "Svijet bez zidova: mogućnost izgradnje mira u vremenu globalne nesigurnosti".

Pročitajte i ovo Armin Hodžić Jedan novi predstavnik Sastali su se predstavnici manjina: "Jedinstveni smo, prioritet nam je boljitak svih građana" Zastupnici koji nisu ušli u Sabor Sabor pa pa Njih više nećemo gledati u Saboru: Bili su među najglasnijima, ali sada će rasprave gledati samo na TV-u

Podsjetio je da se i Hrvatska nakon pada Berlinskog zida opredijelila za demokraciju, proeropski put te da, za razliku od ostatka istočne Europe, tranzicija u zemljama bivše Jugoslavije nije prošla u miru. Usprkos ratnom nasljeđu Leko smatra da danas među zemljama jugoistočne Europe ne postoje zidovi, a kao ključni katalizator pomirbe i jačanja suradnje smatra perspektivu članstva u Europskoj uniji. "Unatoč zamoru od proširenja kod nekih u samoj Uniji, unatoč rastućem euroskepticizmu i antieuropskom raspoloženju u dijelu država članica, Europska unija ne gubi privlačnost za one koji su još uvijek izvan njezinih granica", rekao je predsjednik Hrvatskoga sabora.

U svom obraćanju Leko je upozorio kako i danas u međunarodnim odnosima postoje zidovi, vidljivi i nevidljivi, naglasivši da ih treba biti sve manje zbog čega je potrebno uvažavati drugačija mišljenja i vrijednosti.

Oni su pobjegli i spasili se - A drugi su morali čekati 25 godina!

Govoreći o zidovima s kojima danas živimo Leko je ocijenio da je Mediteran more koje još uvijek razdvaja društva, iznijevši podatak kako 75 posto ilegalnih imigranata gine na Mediteranu. "Ne smijemo zanemariti solidarnost ni humani pristup onima koje siromaštvo, kršenje ljudskih prava, sukobi pa i manjak gospodarskih mogućnosti tjera na opasna putovanja do obala Europske unije", rekao je Leko.

Upozorio je i da u samoj Europskoj uniji postoji sve veći jaz između bogatih i siromašnih te da u zemljama južne Europe, među koje spada i Hrvatska, zabrinjava visoka stopa nezaposlenosti mladih.

"Alarmantnim smatram podatke da je broj osoba koje su pogođene rizikom od siromaštva i socijalne isključenosti u Europskoj uniji dostigao gotovo 25 ukupne populacije EU-a kao i da je u Europi preko 4 milijuna beskućnika", naveo je Leko te istaknuo podatak kako je ukupan broj djece koja žive u siromaštvu u bogatim zemljama premašio 76 milijuna.

"Zaključno bih želio reći da je jačanje prostora mira i stabilnosti, europskih vrijednosti i temeljnih prava i sloboda, slobodne trgovine, suradnje i stvaranje zone prosperiteta i na širem prostoru europskog susjedstva od vitalne važnosti za cijeli europski kontinent. To bi osiguralo prevladavanje mnogih zidova i to ne samo u Europi", rekao je Leko, dodavši kako ni Europi ni svijetu ne trebaju novi Hladni rat i nove podjele. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene