Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Spasioci mukotrpno pretražuju poplavljena područja na jugoistoku Teksasa u potrazi za ljudima preživjelima nakon prolaska tropske oluje Harveya, a predsjednik Donald Trump zatražio je od Kongresa 7,85 milijardi američkih dolara za ublažavanje katastrofe.


Zbog jedne od najrazornijih oluja koja je pogodila Sjedinjene Države, svoje je domove moralo napustiti milijun ljudi, a strahuje se da je 50 ljudi poginulo u poplavama koje su paralizirale Houston, podignule razinu rijeke na rekordnu visinu i prekinule opskrbu pitkom vodom u Beaumontu u Teksasu, gradu od 120.000 ljudi.

Vezani članci Slika nije dostupna Susjedi formirali ljudski lanac da pomognu ženi u trudovima kroz poplave u Houstonu: "Bili smo zatočeni" Slika nije dostupna Poplave i dalje prijete Teksasu, tropska oluja pogodila Louisianu: New Orleans se priprema za najgore

Trumpova administracija u pismu Kongresu zatražila je 7,85 milijardi američkih dolara kao početnu pomoć nastradalim područjima.

Savjetnik za domovinsku sigurnost Bijele kuće Tom Bossert rekao je novinarima u četvrtak da će pomoć dolaziti u fazama.

Za obnovu će biti potrebno 125 milijardi dolara

Teksaški guverner Greg Abbott upozorio je da će njegova država možda trebati više od 125 milijardi dolara.

Bossert je kazao da Trumpova administracija želi da Kongres odobri mjere za ublažavanje katastrofe kao samostalne, a ne da ih doda drugim mjerama, poput dopuštenja da se podigne stopa duga.

Američka vlada ima zakonsko ograničenje koliko novca može posuditi da se pokrije proračunski deficit kao rezultat toga što Washington troši više no što prikupi porezima. Samo Kongres može povećati to ograničenje. Trump namjerava ponovno posjetiti poplavljeno područje u subotu.

Premda se u Houstonu razina vode spustila u mnogim područjima, gradonačelnik Sylvester Turner pozvao je na dobrovoljnu evakuaciju na zapadnoj strani grada. On je rekao da poplavljena područja mogu biti u opasnosti dok vojni inženjeri nastavljaju puštati vodu u susjedno područje Buffalo Bayoua da spriječe pucanje brane i nasipa. (Hina)