Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Jedan od najozloglašenijih britanskih ubojica Peter Sutcliffe, tvrdi da se i najokorjelije ubojice mogu promijeniti. Sutchliffe je u zatvoru zbog zvjerskih ubojstava 13 prostitutki zbog čega je i dobio nadimak Jack Trbosjek.


Peter Sutcliffe želi izaći iz zatvora. Tvrdi da ga ja na ubijanje natjeralo ludilo te da je sada izliječen.

Vezani članci Slika nije dostupna Uhićen i drugi ubojica prostitutki? Slika nije dostupna Uhićen Trbosjek iz Ipswicha?

Jokširski Trbojsjek ubio je i brutalno izmasakrirao 13 žena te pokušao ubiti još njih 7, a sada mu je dopušteno da se bori za svoju slobodu.

Sutcliffe, koji vjeruje da je prostitutke morao ubijati jer mu je Bog tako rekao, svojim je žrtvama razbio glave čekićem i izmasakrirao njihova tijela za vrijeme trogodišnjeg terora po ulicama. On je 1981. godine osuđen na 20 doživotnih kazni zatvora.

Danas dijagnosticiran kao paranoični šizofreničar 12 je godina negirao da je lud te odbijao liječenje. 

Naime, psihijatri vjeruju kako Sutcliffe više ne predstavlja opasnost za društvo, sve dok uzima lijekove koji su mu propisani.

Sada tvrdi kako više ne vjeruje da je bio u božjoj misiji, nego da mu je to govorio vrag. Kaže kako više ne čuje glasove u glavi te da osjeća tugu i sućut prema svojim žrtvama. Podržavaju ga i njegovi liječnici, koji tvrde kako nikada ne bi bio osuđen za ubojstva da je priznao svoju mentalnu neuračunljivost.

62-godišnji ubojica traži da ga proglase zdravim i presele u normalan zatvor. Na slobodu bi mogao izaći 2016. godine.

'Peter smatra kako je pošteno da zna kakve mogućnosti ima, hoće li ovdje biti zauvijek ili će jednog dana izaći. Njegov tim vjeruje da mu mogu dati odgovor na to pitanje', rekao je jedan izvor.

Peterovi odvjetnici tvrde da su prekršena njegova ljudska prava, jer mu nitko nije rekao koliki je rok za traženje uvjetnog otpusta. 

Sutcliffe želi znati što ga u budućnosti očekuje, i svjestan je da će ako izađe na slobodu morati promijeniti identitet i napustiti zemlju.

Jedna od preživjelih žrtava, 51-godišnja Marcella Claxton, koju je jokširski Trbosjek napao 1976. godine zgrožena je idejom da ga se pusti na slobodu.

'Njemu nikada, baš nikada ne bi trebalo biti dopušteno da izađe. Bez obzira što liječnici i odvjetnici tvrde, on je izopačen i zao', dodaje Marcella Claxton.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju