Eksplozija u Jordanu
Eksplozija u Jordanu Foto: AFP

Seriju velikih eksplozija koje su se dogodile u pustinjskom području kod grada Zarqa u Jordanu rano u petak vjerojatno je uzrokovao električni kratki spoj u američkom vojnom skladištu municije, obavile su jordanske vlasti.


Nije bilo neposrednih izvještaja o žrtvama, priopćila je jordanska vlada i zapovjedništvo vojske. U pustinjskom području u kojem su se dogodile eksplozije smješteno je nekoliko glavnih američkih vojnih baza, uključujući uzletište izgrađeno 2018. Riječ je o čvorištu za logistiku i opskrbu iz kojeg se opskrbljuje i garnizon američke vojske u Tanfu na jugoistoku Sirije.

Vezani članci Pripadnici državnog i vojnog vrha - 1 Dnevnik Nove TV doznaje: Protiv vojnih obavještajaca iznesene su ozbiljne optužbe, o svemu je upoznat i državni vrh. Što su dosad poduzeli? Eksplozija 50 godina opskrbljivala je obitelji energijom, a nestala je u samo nekoliko sekundi

"Početne istrage pokazuju da je eksploziju izazvao električni krug u vojnim skladištima municije koja se nalaze u izoliranom i nenaseljenom području i pod nadzorom kamera", rekao je glasnogovornik jordanske vlade.

Ogromni narančasti plamen osvjetljavao je pustinjsko noćno nebo i mogao se vidjeti do glavnog grada Amana, koji je 35 kilometara jugozapadno.

Sigurnosne snage zatvorile su Zarqu, industrijski grad s 1,5 milijuna ljudi, i spriječile izlazak ili ulazak prometa. Novinari koji su željeli putovati kroz Zarqu do mjesta eksplozije oko 10 km istočno spriječeni su u tome.

"Osjećali smo kao da je potres pogodio. Prozori su nam se tresli i staklo se razbilo. Moja su djeca počela plakati", rekla je stanovnica Zarqe.