Zračna luka na otoku (Foto: AFP)
Zračna luka na otoku (Foto: AFP) Foto: Afp

On je turistička atrakcija vrijedna dugog puta. Divovska kornjača Jonathan vjerojatno je najstarija kopnena životinja na planetu i na izoliranom atlantskom otoku Svetoj Heleni tetoše ga i paze.


Star je najmanje 185 godina i zamalo je suvremenik Napoleonu, koji je na Svetoj Heleni bio zatočen od 1815. do smrti 1821. godine.

Vezani članci Ilustracija Željeznički promet na istoku Engleske prekinula - kornjača: "Na pruzi u smjeru Norwicha je orijaška kornjača..." Slika nije dostupna Na najbeskorisniju zračnu luku na svijetu konačno sletio putnički zrakoplov

Jonathan se sada polako priprema za navalu posjetitelja jer je otok usred južnog Atlantika napokon dobio međunarodnu zračnu luku. "Srce moje, kako si?" pita ga veterinarka Catherine Man, koja ga obilazi i pregledava najmanje jednom tjedno.

"On je institucija, moj najvažniji pacijent", dodaje Catherine dok Jonathan pruža svoj izduženi, naborani vrat.

Kao najpoznatiji stanovnik Svete Helene nalazi se na njezinim kovanicama i poštanskim markama. Vidi se i na staroj crno-bijeloj fotografiji ratnih zarobljenika iz Burskog rata koji se vodio na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće.

Polako se kreće bujnim vrtom guvernerove kuće i hrani se mrkvom, salatom, krastavcima, jabukama i kruškama koje mu pripremaju u guvernerovoj kuhinji.

"On ima svoju rutinu. Svaki dan u isto vrijeme obilazi ista mjesta na posjedu", kaže Man.

Jonathan je izvorno sa Sejšela, ali kako je dospio do Svete Helene, nije poznato.

Kad je bio mlađi, bio je nestašan

Kada je bio mlađi i agilniji, bio je poznat po tome da je znao prekinuti utakmice kriketa na guvernerovu travnjaku i zavući se pod stolove na čajankama na otvorenom.

Man kaže da je Jonathan sada slijep, da je izgubio osjet njuha i već je debelo premašio očekivani životni vijek svoje vrste, koji je oko 150 godina. Ali je relativno dobra zdravlja i još uvijek čuje.

"Gmazovi imaju spor metabolizam, polako dišu, polako jedu i dugo žive. Ali vjerojatno i život na ovom otoku bez stresa i čist zrak mogu objasniti njegovu dugovječnost", smatra Man.

Sveta Helena udaljena je 1200 kilometara od afričkog kopna i jedno je od najizoliranijih mjesta na svijetu.

Donedavno je putovanje brodom bio jedini način da se stigne do otoka, ali sada je Sveta Helena povezana s ostatkom svijeta i komercijalnim letom iz Johanesburga koji prometuje jednom tjedno. Turisti će moći vidjeti Jonathana, ali sa sigurne udaljenosti kako ga ne bi previše uznemiravali.

Nova guvernerka Svete Helene Lisa Phillips, koja je dužnost preuzela lani, upoznala se sa slavnom kornjačom i prije prvog ulaska u rezidenciju.

"On voli društvo", kazala je.

Iako je časna starina, Jonathan je još uvijek potentan ili barem to pokušava biti. Na guvernerovu posjedu ima družicu Emmu, "curetak" od 49 godina.

Nažalost, i Jonathan će neizbježno jednom doći svome kraju. Na otoku imaju plan za to. Osmrtnica je unaprijed napisana, a njegov će oklop biti sačuvan za buduće naraštaje. (Hina)
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju