Boris Johnson
Boris Johnson Foto: Afp

Britanski premijer Boris Johnson odbacio je u utorak tvrdnju da peta najveća svjetska ekonomija ide prema inflatornoj spirali, kao u 1970-ima, te je zatražio od tvrtki da se riješe višedesetljetne ovisnosti o jeftinoj uvoznoj radnoj snazi.


Nedostatak radnika nakon brexita pogoršan globalnim pritiskom krize izazvane koronavirusom, utjecao je na probleme u opskrbnom lancu u Velikoj Britaniji, zbog čega prijete nestašice goriva i prehrambenih namirnica.

Britanski vojnici u utorak su vozili cisterne s gorivom do skladišta u južnoj Engleskoj, kažu Reutersovi novinari. BBC radio upitao je Johnsona nalazi se Ujedinjeno Kraljevstvo u krizi, a Johnson je odgovorio: "Ne".

"Naprotiv, mislim da je ono što vidite u britanskoj i globalnoj ekonomiji, produkt pritiska na lance opskrbe koje očekujete od divovskog buđenja, a to se upravo događa", kazao je.

Johnson je kazao da se kompanije trebaju riješiti ovisnosti o jeftinoj uvoznoj radnoj snazi. "Ono što ste vidjeli u posljednjih 20 ili više godina, gotovo 25 godina, bio je pristup u kojem su razne tvrtke uspjele dugo vremena usklađivati niske plaće, niske troškove i useljavanje", rekao je Johnson.

Zbog manjka kamiondžija na benzinskim pumpama u Velikoj Britaniji nedostaje goriva, dok je porast cijene prirodnog plina u cijeloj Europi doveo energetske tvrtke do bankrota. Novinari Reutersa zabilježili su da su mnoge benzinske postaje ostale zatvorene u utorak u Londonu i širom južne Engleske.

Povratak u 1970-e?

Johnson je kazao da Britanija nije na putu prema situaciji iz 1970-ih, kada je inflacija iznosila 22,6 posto, a zemlja je morala posuditi sredstva od Međunarodnog monetarnog fonda tijekom valutne krize.

"Ne mislim da će doći do takvog problema i mislim da je prirodna sposobnost ove zemlje da riješiti svoje logističke probleme vrlo jaka", kazao je Johnson, odgovarajući na pitanje o riziku od inflatorne spirale poput one iz 1970-ih.

Nestašica goriva u Velikoj Britaniji Nakon tučnjava na benzinskim postajama: Vojska stigla u pomoć, raspoređeni dodatni vozači

Velike gužve na benzinskim postajama zbog nestašice goriva u Velikoj Britaniji - 8 Panika na Otoku: Presušilo 90 posto benzinskih postaja, Vlada zbog kaosa povukla konkretne poteze

Vlada je prošloga mjeseca objavila da će privremeno promijeniti pravila o imigraciji i izdati pet tisuća viza za vozače iz EU-a. Johnson je kazao da je do sada apliciralo 127 vozača. "To pokazuje globalnu nestašicu", kazao je.


 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju