Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Konzervativac Major

Nasljednik Margaret Thatcher: Izlazak Britanije iz EU bio bi strašno loš

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nekadašnji britanski premijer, konzervativac John Major, protivi se mogućem izlasku Ujedinjenog Kraljevstva iz Europske unije.

Izlazak Britanije iz EU bila bi 'strašno loša' odluka koja bi šestu svjetsku ekonomsku silu stajala milijarde funta i ostavila je u izolaciji, rekao je u petak bivši britanski premijer John Major.

Pročitajte i ovo Henry Zeffman Promjene u Britaniji VIDEO Reporter ostao u šoku kad je shvatio tko će biti novi ministar: "Mislim da nisam poblesavio. Još uvijek to probavljam" David Cameron Nova rekonstrukcija Povratak otpisanog: Cameron ponovo u Vladi, ovaj put kao ministar

Aktualni premijer David Cameron obećao je da će pokušati ponovno pregovarati o uvjetima članstva njegove zemlje u EU prije održavanja referenduma o izlasku iz EU, ukoliko bude ponovno izabran 2015. godine, što bi moglo dovesti do istupanja Britanije iz ovoga kluba u koji se učlanila 1973.

Evo što bi se dogodilo da se Škotska odcijepi od Ujedinjenog Kraljevstva

Major, premijer u razdoblju od 1990. do 1997., podupire pokušaje ponovnog pregovaranja o vezama Velike Britanije i EU, no tvrdi da vlada mora biti realna u očekivanjima onoga što će postići.

U govoru održanom poslovnim liderima na Institute of Directors, Major je rekao kako smatra da bi Britanci mogli platiti visoku cijenu ako se iščlane iz EU.

'U svijetu u kojemu danas živi sedam milijarda ljudi, naš će se otok još više udaljiti od naših najbližih i najvećih trgovinskih partnera u trenutku kada se oni zbližavaju. To uistinu nema nikakvog smisla. EU bi bila manja, a Velika Britanija izolirana. Nisam eurofil s pogledom uperenim u zvijezde, no to bi bila situacija u kojoj svi gube: uistinu strašno loš ishod za sve', prenio je Daily Telegraph.

Nesuglasice oko pitanja članstva u EU potresaju Konzervativnu stranku već nekoliko desetljeća i odigrale su značajnu ulogu u propasti oboje Cameronovih prethodnika, Majora i Margaret Thatcher.

U govoru poslovnim liderima Major je kazao kako smatra i da bi, ukoliko Britanci napuste EU, mogli ostati bez stranih investicija, poslova i prestiža. Izvan EU morali bi 'plaćati' za pristup jedinstvenom ekonomskom tržištu te bi trebali primjenjivati regulativu EU, bez mogućnosti utjecaja na nju. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene