Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nakon 35 godina

ATENTATOR NA REAGANA PUŠTEN NA SLOBODU John Hinckley izašao s psihijatrije, mora se držati četiri uvjeta

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
John Hinckley Jr, čovjek koji je u ožujku 1981. pokušao ubiti američkog predsjednika Ronalda Reagana, u subotu će, nakon 35 godina biti pušten na slobodu iz psihijatrijske bolnice.

John Hinckley je u ožujku 1981. godine pokušao atentat na američkog predsjednika Ronalda Reagana i ustrijelio njega i još troje ljudi ispred hotela u Washingtonu. Sud je presudio da nije kriv zbog neuračunjivosti, ali je poslan na liječenje u psihijatrijsku bolnicu.

Pročitajte i ovo Bombardiranje Gaze se nastavlja Povećan rizik Zabrinjavajuće upozorenje: "Cijeli Bliski istok mogao bi završiti u plamenu" Ilustracija U regiji Herson Raznesen automobil dužnosnika stranke Jedinstvena Rusija: Preminuo u bolnici, istraga je u tijeku

U lipnju je sud donio odluku da Hinckley, sada 61-godišnjak, nije opasan za sebe i javnost. Naime, već neko vrijeme 17 dana mjesečno provodi u domu svoje majke u Virdžiniji, ali pod strogim uvjetima.

Uvjeti kojih se mora pridržavati:

- zabranjeno mu je razgovarati s medijima

- mora raditi 3 dana u tjednu

- ne smije se udaljiti više od 30 milja (48 km) od kuće svoje majke,  ili 50 milja (80 km) ako ima pratnju

- dva puta mjesečno mora posjećivati psihijatra

Atentat koji se dogodio samo nekoliko tjedana nakon što je Reagan izabran za predsjednika šokirao je svijet. Reagan je ustrijeljen u pluća, ali se oporavio. Njegov glasnogovornik James Brady je upucan u glavu. Pretrpio je oštećenje mozga i ostatak života proveo je vezan za invalidska kolica. G. Brady je umro 2014. u dobi od 73 godine. Njegova je smrt okarakterizirana kao ubojstvo, ali protiv Hinckleya nisu podnesene nove optužbe. Još dvojica policajaca su ozlijeđena tijekom atentata, no njihove ozljede nisu bile teške.

Sudac Paul Friedman je donio odluku o puštanju Hinckleya na temelju medicinskih procjena koje su pokazale da 'nije imao nikakve simptome aktivne mentalne bolesti' od 1983. godine. Upucao je predsjednika kako bi impresionirao glumicu Jodie Foster. Naime, Hinckley je bio opsjednut glumicom koju je također uhodio.

Sudska odluka, psihijatrijska povijest i liječenja te uvjeti puštanja na slobodu dostupni su na internetskoj stranici Okružnog suda SAD-a, okrug Columbia. 

Digagnosticirana mu je akutna psihoza, velika depresija i narcisoidni poremećaj ličnosti. Sud je iz medicinske dokumentacije zaključio kako je 'u punoj, stabilnoj i održivoj remisiji iz prve dvije dijagnoze' već više od dva desetljeća. 

Zabranjen mu je kontakt s bilo kojom od žrtava ili njihovim potomcima, uključujući i Jodie Foster i njezinu obitelj. On i njegova obitelj ne smiju razgovarati s medijima.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene